Zonnepanelen subsidie? In voorgaande jaren werden fikse subsidies gegeven bij de aanschaf van zonnepanelen. Maar door het feit dat er veel meer zonnepanelen worden geproduceerd en dus aangeboden zijn de prijzen van zonnepanelen aanzienlijk gedaald. Daarom is ook de subsidie voor zonnepanelen gereduceerd. Voor bedrijven is die steun vanuit de overheid nog wel aanwezig. Afhankelijk van de mate waarin energie wordt opgewekt vanuit zonnepanelen worden er kortingen gegeven op de energietarieven. Daarnaast is de aanschaf van zonnepanelen te beschouwen als investering en kan een bedrijf gebruik maken van een extra investeringsaftrek voor de belasting. Kortom, de aanschaf van zonnepanelen blijft interessant.
Subsidies op lokaal niveau
Misschien worden er in de gemeente waar je woont wel subsidies gegevens bij het plaatsen van zonnepanelen. Dit kan dan een voordeel zijn als je besluit om zonnepanelen aan te schaffen. Via de site van je gemeente of door contact met je gemeente op te nemen kun je achterhalen of die mogelijkheid bestaat en wat de voorwaarden zijn.
Belastingen
De Belgische btw-administratie aanziet een particulier die een installatie van minder dan 10kVA heeft niet als een btw-belastingplichtige maar enkel als iemand die zijn eigen afname van elektriciteit van het net wil verminderen.
Subsidie bij energieleveranciers
Veel leveranciers van energie stimuleren de aanschaf van zonnepanelen door een eenmalige bijdrage te geven aan de particulieren die overgaan tot die aanschaf. De bedragen zijn afhankelijk van de energieleverancier. Natuurlijk is dit verbonden met een contract dat je met de energieleverancier aan gaat.
Stroom terug leveren
Op de eerste plaats wil je met zonnepanelen natuurlijk bereiken dat de opbrengst in energie van de zonnepanelen voldoende is voor je hele huis. Dat is een ideale situatie en met de juiste zonnepanelen en het juiste oppervlak is dit absoluut mogelijk. Zeker als je het energieverbruik beperkt door slim gebruik van energie kun je ineens in de situatie geraken dat je geen stroom meer hoeft af te nemen bij je energieleverancier. Nog mooier en beter is de situatie dat je door het gebruik van zonnepanelen meer energie opwekt dan je zelf nodig hebt. In dat geval kun je het overschot van de energie terug leveren aan de energiemaatschappij. En daarvoor ontvang je dan een vergoeding.
Informatie over subsidies en premies op zonnepanelen
Een grote plus is het feit dat je nog steeds recht hebt op de premie. Wie ervoor kiest om in zonnepanelen te investeren heeft nog recht op maximaal 750 euro. Bij installaties tot 4 kWp heb je recht op 150 euro per kWh. Vanaf 4 tot 6 kWp ontvang je nog 75 euro per kWp.
Die 750 euro is nog maar de helft van het premiebedrag van 2022, toen had je nog recht op 1 500 euro bij het plaatsen van zonnepanelen. In 2024 wordt het bedrag nog kariger. In 2025 is het de bedoeling van de overheid dat de premie volledig verdwijnt. Wie hier nog van wil profiteren: snel zijn is dus de boodschap!
Vanwaar de halvering van deze subsidie? Het rendement van je zonnepanelen is volgens de overheid al hoog genoeg. Met andere woorden: investeren in zonnepanelen is volgens hen nog steeds een verstandige keuze.
Voorwaarden subsidies en premies bij zonnepanelen
De voorwaarden voor subsidies op zonnepanelen gelden voor de apparaten die je moet aanschaffen om duurzame energie met behulp van zonnepanelen op te wekken. Zo is er een subsidie van 500 euro beschikbaar voor de aanschaf van een zonneboiler. Hieronder een overzicht van een aantal apparaten waarvoor subsidie wordt verleend.
apparaat |
subsidiebedragen |
|
|
van |
tot |
warmtepomp |
475 euro |
2250 euro |
pelletkachels |
vanaf |
550 euro |
zonneboiler |
450 euro |
650 euro |
biomassaketels |
vanaf |
3300 euro |
Overzicht premies
Gelukkig zijn er nog zonnepanelen subsidies waar je wel recht op hebt. Met volgende subsidies kan je nog extra voordeel halen uit een zonnepanelen installatie:
Zonnepanelenpremie
Zoals eerder gezegd is de zonnepanelenpremie gehalveerd, maar weg is hij niet. 750 euro is nog steeds mooi meegenomen. Ervan uitgaande dat fotovoltaïsche zonnepanelen vanaf 5.000 euro de deur uit gaan scheelt dat toch al een aardig percentage op het volledige bedrag.
Verlaagd btw-tarief
Goed nieuws, het kan zijn dat je profiteert van een verlaagd btw-tarief voor zonnepanelen. Het gebruikelijke tarief is 21%. In sommige gevallen dien je slechts 6% btw te betalen. Er zijn wel enkele voorwaarden waar je woning aan moet voldoen voor je hier beroep op kan doen:
-
De woning moet minstens 10 jaar oud zijn. Woningen ouder dan 10 jaar hebben ook een btw-voordeel bij plaatsing van isolatie of een zonneboiler.
-
De woning wordt enkel privé gebruikt en de factuur wordt aan de eigenaar of huurder gefactureerd.
-
De installatie van de zonnepanelen wordt uitgevoerd door een erkend installateur.
Hoe zonnepanelen premie aanvragen
Dit vraag je aan bij je netbeheerder. In Vlaanderen is dit Fluvius. Je doet de aanvraag samen met het aanmelden van je zonnepanelen installatie. Dit gebeurt na de AREI keuring.
Thuisbatterij premie verdwijnt
Ook de thuisbatterij premie kent enkele wijzigingen. Sterker nog, hij verdwijnt helemaal. Sinds 1 april 2023 heeft niemand nog recht op een premie wanneer hij zijn thuisbatterij laat keuren.
Ooit recupereerde je met deze subsidie 1.725 euro. Nu is het budget voor deze premie naar andere investeringen gegaan, zoals een warmtepompboiler.
Groenestroomcertificaten en terugdraaiende teller
Op groenestroomcertificaten hoef je al eventjes niet meer te rekenen. Sinds 14 juni 2015 hebben installaties van minder dan 10 kW al geen recht meer op dit groenestroomcertificaat.
Mensen met een installatie van deze grootte kunnen ook al niet meer genieten van een terugdraaiende teller. Voordien verkochten mensen hun overschot aan opgewekte groene energie. Zo konden ze extra geld recupereren. Dit is sinds 2021 dus niet meer mogelijk. De komst van de digitale meters gooide roet in het eten.
Subsidie op zonnepanelen bij verwijderen asbest
Voor agrariërs is er de mogelijkheid om gebruik te maken van een subsidie waarbij asbest wordt vervangen door zonnepanelen. Bij deze vorm van asbestverwijdering wordt tegemoet gekomen in de kosten door de provincie. Voor bedrijven zijn er uiteraard de voordelen door gebruik te maken van de investeringsaftrek die mogelijk maakt dat de kosten voor de aanschaf van zonnepanelen mogen worden aangezien als investering.
Extra informatie
On diverse sites van de overheid vind je alle belangrijke informatie over de voordelen die je kunt halen bij de aanschaf van zonnepanelen. Het is zeer de moeite waard om deze informatie op te vragen. Ook de specialist kan je wegwijs maken op het gebied van subsidies en premies. Al met al is de aanschaf van zonnepanelen zeer het overwegen waard.