Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen rendementZonnepanelen rendement? Uiteraard wil je ook graag weten wat de zonnepanelen nu opleveren aan financieel voordeel. Want duurzaam energie opwekken is maatschappelijk natuurlijk een prachtig fenomeen maar als het geld gaat kosten is de drijfveer meestal ver te zoeken. Gelukkig  is het rendement van zonnepanelen zodanig dat de aanschaf en installatie van zonnepanelen vrijwel altijd geld oplevert. De variabelen die het rendement van zonnepanelen bepalen lijken technisch ingewikkelde waarden maar in de praktijk zul je zien dat het bepalen van het rendement meevalt.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Het rendement berekenen

Het antwoord op de vraag wat het rendement van zonnepanelen is kan als volgt worden omschreven. Als je investering die je moet doen voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen deelt door het voordeel dat je elk jaar hebt weet je hoe lang het duurt voordat je de investering hebt terug verdient. Hoe eerder je de investering hebt terug verdient hoe eerder je van het volle voordeel van de zonnepanelen kunt profiteren. Hiermee kun je dus uitrekenen van het financiële rendement van je zonnepanelen zal zijn. Een en ander is natuurlijk ook afhankelijk van de levensduur van je installatie maar ook deze waarden kun je meenemen in je berekeningen. Een duurdere installatie zal langer meegaan.

Het effectieve rendement

Onder het effectieve rendement kun je opbrengst in energie verstaan. Hoe ligt voor de hand dat hoe meer oppervlak je bezet met zonnepanelen hoe meer opbrengst uit zonne-energie je ontvangt. Als je vervolgens kijkt naar de opbrengst per vierkante meter heb je een aardig overzicht van je effectieve rendement. Zo krijg je een beeld van de diverse soorten zonnepanelen en de opbrengst er van. De ruimte die op je dak beschikbaar is voor zonnepanelen is dus van groot belang. Dit kun je zelf makkelijk bepalen door de beschikbare ruimte op te delen in de afmetingen van de zonnepanelen. Het maakt immers niet uit of zonnepanelen in de lengte of in de breedte worden geplaatst.
In het onderstaande tabel zie je wat het rendement van de zonnepanelen zijn.

aantal opbrengst aanschafprijs gemiddelde
zonnepanelen in kWh   besparing/jaar
11 1320 5500 euro 695 euro
16 1920 7950 euro 835 euro
20 2400 9550 euro 1010 euro
22 2640 10700 euro 1090 euro
25 3000 12450 euro 1305 euro
26 3120 12500 euro 1355 euro

In deze berekeningen is uitgegaan van een gemiddeld verbruik van een gezin en een gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel.

Invloed van schaduw

Het voordeel van zonnepanelen is dat ze ook energie opwekken als het bewolkt is en bij slecht weer. Het is dus niet zo dat de zon altijd moet schijnen om opbrengsten uit zonnepanelen te halen. In de loop van de tijd zullen de zonnepanelen zichzelf terug verdienen alleen als er sprake is van veel en regelmatig schaduw kan die terug verdien tijd iets langer zijn. Maar bij het plaatsen van de zonnepanelen kun je hier al rekening mee houden. Het effect van schaduw is in het overzicht hieronder weergegeven.

invloed van opbrengst opbrengst besparing
schaduw in kWh in Wp per jaar
geen schaduw 3200 3400 1400 euro
wel schaduw 3200 3900 1275 euro

Bij het plaatsen van zonnepanelen moet dus wel degelijk rekening worden gehouden met de effecten van schaduw. De specialist op het gebied van zonnepanelen kan je perfect uitleggen wat de mogelijkheden voor jouw huis zijn. De specialist zal alle variabelen meenemen en dus ook de effecten van schaduw.

De vollasturen bij zonnepanelen

Omdat zonnepanelen afhankelijk zijn van het aantal uren zonlicht per jaar en dus het aantal uren dat zonnepanelen werkelijk bijdragen aan de energievoorziening in je woning is onderzoek gedaan naar dat effectieve aantal uren opbrengst van zonne-energie. Over het algemeen wordt gerekend met een aantal van 850 tot 870 vollast uren per jaar. Dat wil zeggen dat je per jaar over gemiddeld over 850 tot 870 effectieve zonuren voor je zonnepanelen gebruiken kunt. Dat gemiddelde is over een periode van 10 jaar berekend en kan natuurlijk per regio verschillen. Hoe hoger het aantal vollasturen hoe hoger het rendement van de zonnepanelen.

Het weer en het rendement

Een zonnepaneel heeft een bepaald vermogen, bijvoorbeeld 250 Wp. Dat vermogen is niet altijd beschikbaar. Over het algemeen kun je uitgaan van een percentage van 80% tot 85% voor het daadwerkelijke vermogen. Dat heeft te maken met de weersomstandigheden. Het lijkt logisch dat hoe meer en hoe feller de zon schijnt de opbrengst hoger is. Toch is dat niet altijd zo. Zonnepanelen geleiden de elektriciteit namelijk beter bij kouder weer. Daardoor kun je in het voorjaar bij fris weer toch meer opbrengst hebben dan in het midden van de zomer.

Berekenen van het rendement van zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van een groot aantal factoren. Al die factoren die het rendement bepalen zijn ondergebracht in de tabel van Hespul. In deze tabel worden waarden als instralingsfactor, hellingshoek, kijkhoek en de ligging van de zonnepalen ten opzichte van de windrichtingen. In onderstaande tabel zijn een aantal waarden overgenomen zodat je een idee krijgt van de invloeden van de invloed van de hellingshoek en de windrichting.

hellingshoek in graden zuiden westen oosten
10 800 735 730
15 820 730 735
20 840 720 725
25 850 710 710
35 870 690 700
40 860 650 660

Er zijn bij de meeste gemeenten online rekentabellen beschikbaar om het rendement van zonnepanelen uit te rekenen. Het voordeel hiervan is dat je gemeente meer rekening kan houden met de werkelijke aantallen zonuren in de regio waar je woont. Hierdoor krijg je een accuraat beeld van het rendement.

Aansluiten bij bestaande projecten

Het kan lonend zijn om bij je gemeente navraag te doen naar de mogelijkheden om aan te sluiten bij bestaande projecten. Zeker als duurzaamheid hoog in het vaandel van je gemeente staat zullen er ongetwijfeld projecten zijn die op basis van zonnepanelen een bijdrage aan duurzame energie geven.
Het meeliften op dergelijke projecten kan veel voordelen opleveren. Het uitwisselen van capaciteiten zal een impuls zijn voor de projecten. Op de site van je gemeente zal hierover ongetwijfeld meer informatie beschikbaar zijn.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering