Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Sloop je schuur en plaats zonnepanelen, is de boodschap van de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij. Voor veel kleinere boeren bedrijven wordt het steeds vaker onmogelijk om nog te concurreren met de grootschalige agrariërs en vaak moeten deze boeren een lastige keuze maken tussen doorgaan of stoppen. We zien veel boerderijen die het produceren hebben opgegeven, maar nu de grond of schuren uithuren om het toch nog een beetje rendabel te maken. De proef ‘Zon of Erf’ biedt voor deze boeren een uitkomst. In plaats van producent van agrarische producten, kunnen ze nu producent worden van duurzame zonne-energie.

Wat houdt de proef in?

De proef wordt uitgevoerd door AGEM en is in gang gezet door de Provincie Gelderland en de 7 Achterhoekse gemeenten. Leegstaande schuren bevatten vaak asbest en dit is zeer schadelijk voor het milieu. ‘Zon op Erf’ biedt de boeren een uitkomst wat betreft de asbest op hun erf, door deze te verwijderen, de schuur te slopen en de lege plek vol te zetten met zonnepanelen.

De berekening

De verwachting is, dat in de Achterhoek tot 2030 1500 boerderijen zullen stoppen met ondernemen. Van deze 1500 worden de helft gesloopt en komen de andere helft in aanmerking voor deze proef. Een gemiddeld erf kan een standaard blok van 4000 zonnepanelen onderbrengen. Dit blok neemt 1 hectare in beslag en is wat minimaal nodig is om het rendabel te maken. Als er genoeg gegadigden worden gevonden, kan zo de energie voor de helft van de Achterhoek worden gegenereerd tegen de tijd dat het project ten einde is. Op dit moment wordt een pilot voorbereid met 10 gestopte agrarische bedrijven die binnenkort kunnen gaan beginnen met het leveren van groene stroom aan de Achterhoek.

 

Asbest er af, zonnepanelen er op

Het initiatief van de gemeente Gelderland en de Achterhoek is vergelijkbaar met de stimuleringsmaatregel ‘Asbest er af, Zonnepanelen er op’ die in de meeste provincies onderhand gesloten is. Vanaf 1 januari 2016 is deze subsidie echter vervangen door de ‘Subsidieregeling verwijderen asbestdaken’ die iedereen verantwoordelijk maakt voor zijn eigen asbest. Volgens deze regeling is iedereen verplicht zijn asbest voor 2024 te verwijderen. De aankoop van zonnepanelen wordt nog wel gestimuleerd doordat hier een lagere BTW van 6 procent op de totaalprijs toepassing is.

Wie is er geïnteresseerd?

Iedereen die geïnteresseerd is kan zich sinds april 2016 opgeven en tot nu toe blijkt dat vooral jonge boeren hier oor naar hebben. Oudere boeren vinden de tijd dat het duurt om de investering terug te verdienen, 20 jaar, te lang en verkopen de boerderij liever voor een snelle financiële oplossing. De 10 boeren in de pilot willen allemaal om uiteenlopende redenen stoppen met waar ze mee bezig zijn en een nieuwe, modernere en rendabelere oplossing bieden voor hun leegstaande land.

Een win-win situatie

Voor de boeren in de Achterhoek, en voor heel Nederland, is dit dus een win-win situatie. Een bedrijf dat nog weinig opleverde wordt nieuw leven ingeblazen als producent van groene energie. De asbest aanwezig in de Achterhoek zal hier aanzienlijk minder van worden zowel als de uitstoot van CO2 gassen in de lucht. En kunnen de helft van de huizen in de Achterhoek in de toekomst worden voorzien van groene energie.

 


Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering