Het kan wel is voorkomen dat je zonnepanelen net iets te veel stroom hebben geproduceerd en je het dan ook niet gaat gebruiken. Vanaf 2022 kan je deze zonne-energie gratis of voor geld delen met je familie, buren of vrienden. Op dit moment is minister van Energie ,Zuhal Demir, hiermee aan de slag. Vanaf januari 2022 is het mogelijk voor mensen die in een appartement wonen hun zonnestroom te delen en vanaf juli 2022 is het mogelijk voor zonnepaneleneigenaars om de stroom gratis te schenken of te verkopen.
Het delen van energie
De minister Demir vertelt het volgende: ‘’Vlaanderen is daarmee voortrekker als eerste regio in ons land. Bovendien kan Vlaanderen zich van haar sociaalste kant laten zien dankzij deze hervorming.’’
Demir heeft begin dit jaar al een decreet gemaakt voor energie delen, persoon-aan-persoon verkoop, actieve afnemers en energiegemeenschappen. Dit zodat in de toekomst steeds meer mensen gaan kiezen om voor groene energiebronnen te kiezen, het gaan produceren en efficiënter gaan gebruiken. De Vlaamse regering heeft een besluit genomen en met dit besluit legt Demir vast wanneer en welke voorwaarden er gelden aan het energiedelen en persoon-aan-persoon verkoop.
Appartementsgebouw
Begin 2022 kunnen de bewoners van appartementen energie delen. Hierover vertelt Demir het volgende: ‘’Samen investeren in zonnepanelen op het dak van een appartementsgebouw is vandaag minder interessant omdat de opbrengst van installatie aan één specifieke bewoner toekomt, of alleen aan de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw. Andere bewoners hebben daar weinig baat bij. Maar vanaf 1 januari kan de opgewekte zonne-energie op het gebouw verdeeld worden onder alle bewoners van het appartementsgebouw.’’
Persoon-aan-persoon verkoop
Iedereen kan vanaf juli 2022 stroom leveren. Je kan dus als je te veel stroom overhoudt dit verkopen aan familie, buren of vrienden etc. Dit soort verkopen worden peer-to-peer genoemd. Degene die de stroom willen afnemen hoeven zich alleen aan te melden bij netbeheer Fluvius. Het netbeheer neemt dan de praktische regeling op zich en zorgt dat de informatie terecht komt bij de leveranciers, waardoor de elektriciteitsfactuur wordt aangepast.
Verder in 2023
Vanaf 2023 zou het energie delen uitgebreid worden naar energiemaatschappijen. Als je aansluit bij een energiemaatschappij, dan kan je samen met een groep gaan investeren aan een installatie voor groene energie, buurtbatterij, isolatie etc.