Het Twentse Solar Team is erin geslaagd patent te krijgen op een systeem dat de opbrengst van zonnecellen verdubbelt. Het systeem werd al getest op de Twente One-zonnewagen, de Twentse kandidaat voor de 3000km lange World Solar Challange 2007. Deze race is een rit van 3000 kilometer die door de Australische woestijn voert. Het Twenste team eindigde zesde, achter onder andere het winnende team van de TU Delft. Men is inmiddels volop bezig aan een nieuwe zonne-auto, die in 2009 mee zal doen.
Het bijzondere aan deze nieuwe auto, is dat hij dankzij het patent de enige Nederlandse wagen is die gebruik maakt van een innovatief lenzensysteem. Het lenzensysteem werkt als een soort loep (zie tweede afbeelding) en concentreert het invallende zonlicht op de zonnecellen, die hierdoor meer elektriciteit produceren. Vergelijk het maar met een vergrootglas; als je zonlicht concentreert wordt het zo sterk dat je er gaatjes mee kunt branden. Door de technologie op twee van zes toegestane vierkante meters zonnepaneel toe te passen, heeft de wagen van de Twentenaren een energie-opbrengst die vergelijkbaar is met acht vierkante meter.
De route van de World Solar Challenge doorsnijdt Australië van noord naar zuid. Deelnemers mogen hun voertuigen uitsluitend op zonne-energie laten rijden. De bedoeling van de race is de ontwikkeling van zonne-energie te stimuleren en tegelijkertijd aan het grote publiek te laten zien dat zonne-energie wel degelijk een haalbare kaart is. De race trekt deelnemende teams uit de hele wereld. Het team uit Twente is zover bekend het eerste zonneteam dat een patent toegewezen heeft gekregen. “Daar zijn we zeker trots op,” zei Chris Heineman, die als mechanica-expert aangesloten is bij het team. “Ik denk dat dit een belangrijke stap is naar het meer alledaags gebruik van zonne-energie, en daar draait het bij de Solar Challenge allemaal om.”