Als je een eigenaar bent van zonnepanelen en geconfronteerd werd door hoge afrekeningen en een dubbele rekening van het gebruik van het elektriciteitsnet, dan heeft het parlement een oplossing voor jou klaar liggen. Energieregulator VREG heeft een voorstel waarin het mogelijk is om de tarieven aan te passen zodat de verbruikers dit kunnen compenseren. Dit voorstel is goedgekeurd in het Vlaamse parlement.
In het begin van dit jaar heeft het Grondwettelijke Hof het systeem van de terugdraaiende teller vernietigd voor de mensen met zonnepanelen. Voor vele gezinnen met een digitale meter werd er een streep door hun rekening gezet. De regering was ondertussen bezig met een compensatieregeling, maar toch waren er nog implicaties. Op 1 maart 2021, de dag dat het arrest bekend werd gemaakt, moesten de meterstanden nog doorgegeven worden aan de leveranciers. Alleen dan zouden er tussentijdse berekeningen en facturen gemaakt kunnen worden. De afrekening had alleen betrekking op de wintermaanden. In deze maanden leveren de zonnepanelen nauwelijks wat op, en dit gebruik kan niet worden gecompenseerd door de zomermaanden. Hierdoor krijgen veel gezinnen een hoge afrekening. Daarnaast kregen de gezinnen bij die afrekening twee keer zo veel kosten aangerekend.
In een voorstel is er uiteindelijk een oplossing uitgekomen door Andries Gryffroy (N-VA), Willem-Frederik Schiltz (Open Vld), Robrecht Bothuyne (CD&V). In het voorstel staat bijvoorbeeld dat de tarieven met terugwerkende kracht aangepast kunnen worden, iets wat eerst niet kon. Hiermee krijgt de VREG in het voorstel de mogelijkheid om een dubbeltelling weg te werken en zo kunnen tussen de 30.000 en 40.000 gezinnen gecompenseerd worden, volgens Gryffroy. Gemiddeld zou dit een compensatie zijn van 150 euro per gezin. Dit zou volgens Gryffroy nog later toegepast kunnen worden op de 470.000 andere zonnepanelen eigenaren die later nog zouden overschakelen naar de digitale meter. De meeste oppositiepartijen stemde voor, alleen de PVDA stemde tegen. De oppositiepartijen hebben wel kritiek op het gebrek aan garanties in het voorstel. Alleen gaat de VREG dit wel willen volgen? Daarnaast is er ook veel kritiek op een artikel, waarin staat dat de burger het recht verliest op compensatie als hij een rechtsvordering indient.