Om de kwetsbare zonnecellen goed te kunnen beschermen, worden zonnepanelen altijd bedekt met een plaat glas. Glas heeft echter diverse nadelige eigenschappen, die het zonnepaneel minder efficiënt maken. Zo is glas breekbaar, zwaar en reflecteert het een significant deel van het invallende zonlicht. Het Amerikaanse Enerzine Corporation heeft recentelijk een nieuw materiaal ontworpen, dat specifiek bedoeld is ter bescherming van een paneel. Behalve dat het direct toepasbaar is (en dus niet apart vastgezet hoeft te worden), verhoogt het ook nog eens de efficiëntie van de zonnepanelen.
Volgens Enerzine kan kan de efficiëntie van een normaal zonnepaneel met maar liefst 7% afnemen door deze te bedekken met een glasplaat. Het nieuw ontwikkelde polymeer is echter van dusdanige aard, dat het de efficiëntie van het onderliggende zonnepaneel verhoogt. Vergeleken met glas, kan middels de nieuwe techniek het rendement van een zonnecel met maar liefst en kwart verbeterd worden. Een met glas bedekte PV-module met een efficiëntie van 16,45% kan op deze manier volgens het bedrijf ‘omgetoverd’ worden tot een module met een efficiëntie van 21,2%. Het voordeel wordt met name behaald in het ultraviolette licht; waar glas UV-licht bijna geheel blokkeert, laat de nieuwe coating het het vrijwel helemaal door. Daarnaast is de coating nauwelijks reflectief en is het oppervlak ruw, zodat lichtstralen onder diverse hoeken ‘ingevangen’ kunnen worden.
Het nieuwe materiaal kan op lage temperatuur direct op de PV-modules geplaatst worden. Er is geen tussenlaag van lijm of iets dergelijks nodig, want het materiaal hecht zelf aan de zonnecellen. Het is in zowel gladde als ruwe variant beschikbaar, waarbij de ruwe variant een betere lichtopbrengst garandeert. De vraag is nu: wanneer gaat het op grote schaal toegepast worden?