10.500 Vlaamse die zonnepanelen hebben aangeschaft, zetten juridische stappen tegen de Vlaamse regering. Volgens De Tijd. De groep heeft gevraagd voor een compensatie voor het aanschaffen van de terugdraaiende teller.
Voor degene die tot eind 2020 in zonnepanelen zou investeren en in een digitale meter zou nog 15 jaar gebruik kunnen maken van de regime, dit heeft de vorige Vlaamse regering beloofd. Maar het Grondwettelijk Hof heeft vorige maand dacht hier anders over en heeft de Vlaamse regering het volledig afgeschaft. Ruim 100.000 gezinnen zouden een digitale meter krijgen en het rendement van de 470.000 zonnepanelen eigenaars wordt steeds verminderd.
Compensatie
De groep zonnepanelen eigenaars van 10.500 hebben een advocaat aangesteld voor het eisen van de compensatie voor het verlies van het rendement en de terugdraaiende teller. Volgende week sturen zij een formele ingebrekestelling. Met de vraag of de overheid alles compenseert voor het verlies van het rendement en de terugdraaiende teller. De Vlaamse regering kan een compensatiepremie voorzien van €1300 voor degene die vorig jaar voor zonnepanelen heeft geïnvesteerd, voor de terugdraaiende teller komt er geen verandering in.
Uitspraken Tommelein en Peters
Het belangrijkste argument werd gegeven door de voormalige ministers van Energie, Bart Tommelein en Lydia Peters beiden van Open VLD. ‘’via hun expliciete en herhaalde communicatie een verbintenis aangingen met de mensen die in zonnepanelen investeerden’’. Daarnaast hebben de betrokkenen verteld dat ze schade hebben doordat de overheid een fout zou hebben gemaakt die aansprakelijk zou worden gesteld.
“Een ingebrekestelling is de mogelijke voorbode van een rechtszaak”, zegt advocaat Stijn Verbist. “De overheid wordt formeel verzocht gevolg te geven aan de eis van de betrokkenen. Ze krijgt dan een periode, vermoedelijk enkele maanden, om tegemoet te komen aan die eis en daarover te onderhandelen. Als dat niet gebeurt, wordt ze gedagvaard voor de burgerlijke rechtbank van eerste aanleg in Brussel.”