Als je aan Iran en energie denkt, denk je waarschijnlijk of aan olie of aan nucleaire ambities. Maar buiten de roerige politiek om zijn experts op het gebied van duurzame energie hard bezig geweest de zon aan te wenden om het land in zijn energiebehoefte te voorzien. Volgens officials is Iran 2009 begonnen met het opstarten van een pilotproject dat de haalbaarheid van grootschalige zonne-energie in het zonrijke land gaat testen.
“Het land (Iran, red.) steunt het gebruik van hernieuwbare en duurzame energiebronnen. In de toekomst zullen alternatieve energiebronnen ontwikkeld worden in ons land. Een grote investeringsgroei in deze sector wordt verwacht,” aldus Iran’s energieminister Parviz Fattah. De zonnecentrale in kwestie is een kleine (250 kW) testopstelling, die gebruik maakt van de concentrerende parabolische spiegels. Deze technologie wordt al een tijdje gebruikt voor warmte, maar voor energie is Iran voor een groot deel (nog) afhankelijk van olie. De centrale zo’n 200 Iranese huishoudens van stroom voorzien. Of Iran in de toekomst ook meer en grotere centrales gaat bouwen, hangt af van diverse factoren, waaronder mogelijk de geopolitieke situatie. Qua zonneschijn ontvangt het land sowieso genoeg.
Parabolische trog
De techniek van de concentrerende fotovoltaïca maakt momenteel een stormachtige groei door. Het wordt door velen gezien als een makkelijke en goedkopere manier om stroom te produceren uit zonne-energie. Er is echter wel veel zonneschijn nodig om een systeem rendabel te maken, omdat de techniek in tegenstelling tot zonnepanelen niet werkt bij bewolkt weer. Spanje, een ander land met een overdaad aan zonneschijn, timmert hard aan de weg. De Spaanse overheid heeft al goedkeuring gegeven aan 50 projecten, waardoor men in 2015 al voor zo’n 2GW aan zonne-energie te kunnen produceren. Hiermee gaat Spanje in ieder geval gemakkelijk zijn Kyoto-doelstellingen halen.