Het bedrijf Prism Solar Technologies, dat gespecialiseerd is in het maken van zogenaamde ‘holografische zonnepanelen’, heeft zijn productiecapaciteit opgeschroefd naar 60 Megawatt per jaar. Het doel van de holografische film is het filteren van de ‘bruikbare’ delen van het zonlicht en die loodrecht op de zonnecel te laten vallen.
Door het zonlicht nauwkeurig en optimaal op de cel te laten vallen, kan Prism zonnepanelen maken waarbij relatief minder zonnecellen nodig zijn. Dit scheelt behoorlijk in de kosten; een zonnepaneel van Prism gebruikt tot wel 85% minder silicium dan een ‘gewoon’ zonnepaneel. Silicium is een belangrijke grondstof voor zonnecellen. De hoge zuiverheidsgraad van het silicium die benodigd is voor de zonnecellen, is hoofdreden waarom zonnepanelen nog relatief duur zijn.
De holografische film bevindt zicht tussen de voorste glasplaat en de zonnecellen en buigt het zonlicht op een dusdanige manier om, dat het direct op de zonnecellen valt. Het holografische concept is al sinds 1981 bekend, maar tot recent is er dus eigenlijk erg weinig met het idee gedaan. De techniek is dus eigenlijk nauwelijks vernieuwend, maar gezien de voordelen heeft Prism toch een mooie troef in handen.