Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

installatie zonnepanelenInstallatie zonnepanelen? Je kunt zonnepanelen laten installeren door een erkend bedrijf, en dan leveren ze in de regel het meeste rendement op. Als je zelf technisch bent, en geen hoogtevrees hebt, kun je zelf ook de panelen op je dak monteren. Verschillende panelen moeten op verschillende wijzes op een dak bevestigd worden. Wanneer je besluit de panelen door een zonnepanelen installateur te laten plaatsen, vraag dan altijd eerst een offerte aan, zodat je een overzicht hebt van de kosten.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Factoren die van invloed zijn op de installatiekosten

  • Dit wil zeggen hoeveel stroom je nodig hebt.
  • Soort dak en de constructie ervan.
  • Is je meter geschikt of moet je een nieuwe aanschaffen?

Behoefte aan elektriciteit

Om te kijken hoeveel stroom je per jaar verbruikt, kun je dus op voorhand bekijken wat je ongeveer per jaar verbruikt. Hoe mee stroom je nodig hebt, hoe meer panelen je op het dak kunt laten plaatsen, indien daarvoor voldoende ruimte beschikbaar is. Meer panelen betekent automatisch meer aanschafkosten, niet alleen voor de panelen zelf, maar ook voor bijbehorende bevestigingsmaterialen.

Bereikbaarheid

Niet alle daken zijn even gemakkelijk te bereiken. Wanneer je een bedrijf je zonnepanelen laat installeren zal het extra kosten rekenen als ze een steiger nodig hebben om op het dak te kunnen komen. Hou zelf ook rekening met extra materiaalkosten wanneer je dak moeilijker te beklimmen is.

Soort dak en constructie

Bij het plaatsen van zonnepanelen is het ook erg belangrijk om eerst te kijken hoeveel de oppervlakte van het dak is. Mocht je niet erg veel ruimte hebben om panelen te plaatsen, dan wil dat niet meteen zeggen dat het niet mogelijk is, of dat je niet voldoende stroom kunt opwekken om je huishouden draaiend te kunnen houden, maar je moet de juiste panelen kiezen. De grootte van het dak is dan bepalend voor de keuze van panelen.

Is je dak sowieso groot genoeg op panelen te plaatsen? Dan kun je het beste kijken welke panelen voor jou het meeste rendement opleveren. In dat geval is de hoeveelheid geen probleem en vormen de panelen het uitgangspunt.

Een schuin of een plat dak kan ook bepalend zijn voor de keuze van de juiste zonnepanelen.

Meter

Als je besluit om energie op te wekken via zonnepanelen, moet je waarschijnlijk ook een nieuwe meter laten plaatsen in de meterkast. De huidige slimme meters zijn overal het algemeen allemaal geschikt, en zijn voor jezelf ook makkelijk. De meters geven automatisch de standen door aan de energieleverancier, en in het geval dat je meer stroom opwekt, dan je zelf gebruikt, kun je zelf ook stroom afstaan, die dan vergoed wordt. Dit systeem van terugbetaling heet saldering.

Tips voor de installatie van zonnepanelen op een plat dak

  • Maak eerst een legplan. Dit kun je van tevoren doen op de computer met een daarvoor speciaal ontworpen programma.
  • Een ideale hoek voor zonnepanelen op een plat dak is 36 graden. Bij hoeken die kleiner zijn, heb je rendementsverlies.
  • Afstand tussen de panelen. Je kunt de zonnepanelen op een plat dak gewoon achter elkaar door leggen, maar hou rekening met de hoogte en grootte van de panelen, alsmede met de hellingshoek. De afstand kun je het beste van tevoren berekenen.
  • Als je de zonnepanelen allemaal in dezelfde richting op het dak legt, oogt dat het netste. Probeer de panelen zoveel mogelijk op het zuiden te leggen, ook dit levert het meeste rendement op.
  • Liggend of staand? Hiertussen is feitelijk geen verschil op een plat dak. Je kunt kijken naar wat het beste uitkomt op het dak zelf, maar ook de volgende aspecten meenemen in je keuze: kosten voor de montagematerialen, de afmetingen van het dak en de beschikbare ruimte. Ook is het voor sommige mensen belangrijk of je de panelen nu juist wel of niet ziet.
  • Oost-west ligging van de panelen. Dit patroon wordt vaak gehanteerd om zoeel mogelijk panelen op een dak te kunnen plaatsen. Dit heeft voor- en nadelen:

Voordelen oost-west plaatsing op een plat dak.

Nadelen oost-west plaatsing op een plat dak.

Meer opbrengst per vierkante meter van het dak. Minder rendement, omdat je de panelen moet plaatsen onder een helling van minder dan de ideale 36 graden.
Er is minder ballast nodig, want de wind heeft minder invloed als de panelen op deze manier geplaatst zijn. Er blijft meer vuil op de panelen liggen, waardoor ze vaker schoongemaakt moeten worden.
Je kunt een grotere hoeveelheid panelen plaatsen op het dak. Het duurt langer voordat je de aanschafkosten van de panelen terugverdiend hebt.
  • Afstand tot de dakrand. Hou een veiligheidsmarge aan bij het plaatsen van de zonnepanelen. Dit is de zogenaamde No-Go zone. Je kunt van tevoren berekenen hoe ver je van de rand moet blijven, en soms bestaan er regels waarin bepaald wordt hoever dat is.
  • Benodigd montagemateriaal. Je hebt de keuze uit twee verschillende manieren om de zonnepanelen te bevestigen: in een open opstelling, omkaderd door een frame of in een gesloten opstelling, daarbij ligt ieder paneel in een eigen bak of vorm.
  • Kabeldoorvoer vanaf de panelen naar het huis. De kabels kun je op drie manieren je huis in leiden: ten eerste, via een ongebruikte pijp, mocht deze beschikbaar zijn op het dak. Een tweede mogelijkheid is via een kabeldoorvoer, maar je kunt de kabels ook buitenom via de muur laten lopen. Dit is de eenvoudigste en oplossing, maar hou er wel rekening mee dat je de buis kunt zien en dat je een elektriciteitsbuis gebruikt, die tegen verschillende weersomstandigheden bestand is.
  •  Probeer zoveel mogelijk om alle zaken die extra schaduw op de zonnepanelen kunnen werpen, te vermijden. Mocht dit niet helemaal lukken, dan kun je ook power-optimizers onder je panelen plaatsen. Deze zorgen ervoor dat het paneel zo min mogelijk negatieve gevolgen ondervind van de schaduw.
  • Je gebruikt ballast op een plat dak zodat de panelen op hun plek blijven liggen. Hoeveel ballast je nodig hebt hangt af van de hoogte van het dak, hoe hard het waait rondom het pand en het gebruikte bevestigingsmateriaal. Je kunt zelf berekenen hoeveel ballast je nodig hebt, maar hou er wel rekening mee hoeveel je dak kan dragen.

Lees ook: installatie alarmsysteem

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering