Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als jij van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen, dan wil je misschien weten wat je te wachten staat. Je kunt het onderstaande stappenplan gebruiken als bron van informatie en als hulpmiddel wanneer jij zonnepanelen gaat bestellen.

Stap 1: een offerte opvragen

De eerste stap is meestal het opvragen van een offerte. Het is dan niet slecht om dit te doen bij meerdere leveranciers, zodat je de keuze hebt. Prijzen kunnen nogal eens verschillen, maar ook de diensten die de verschillende leveranciers aanbieden variëren in kwaliteit. Het is dan belangrijk dat je jouw opdracht zo exact mogelijk doorgeeft. De leveranciers van zonnepanelen zijn dan veel beter in staat om je een precieze offerte te geven. Je zal merken dat de goede bedrijven eerst bij je langs willen komen om een offertegesprek met je te houden en een dakinspectie in te plannen.

Stap 2: een offertegesprek

Goede leveranciers van zonnepanelen stellen geen offerte op zonder met jou gesproken te hebben en je dak bekeken te hebben. Je zal dus eerst een afspraak maken voor dit gesprek en daar volgt dan een offerte uit. Tijdens het gesprek zullen een aantal onderwerpen besproken worden.

  • De globale omstandigheden op je dak en een mogelijk rendement.
  • De soorten zonnepanelen die worden aangeboden en de prijzen.
  • De hoeveelheid zonnepanelen die je wilt/kunt bestellen.
  • De soorten omvormers die worden aangeboden en de prijzen.
  • De manier waarop de zonnepanelen geschakeld kunnen worden.
  • De volgende stappen van het proces.
  • Een mogelijke datum voor de montage.
  • De betalingsprocedure.
  • De garantieregeling.
  • De overige diensten die de leverancier aanbiedt.
  • Als je dan nog vragen hebt, dan kun je deze stellen.
  • Je kunt alvast een richtprijs krijgen, maar de echte offerte ontvang je pas later.

Stap 3: de offerte accepteren

Als je de offerte hebt ontvangen lees je deze aandachtig door. Zorg ervoor dat de offerte compleet is en dat deze exact weergeeft wat er in het kennismakingsgesprek is afgesproken. Meestal accepteer je de offerte door de eerste aanbetaling te doen.

Stap 4: de dakinspectie

Voordat de zonnepanelen kunnen worden geplaatst zal er een dakinspectie plaatsvinden. Er wordt dan gekeken naar een aantal factoren. De uitkomst van de dakinspectie zal aantonen hoe rendabel zonnepanelen voor jou zullen zijn.

  • Het totale bruikbare dakoppervlak.
  • De hellingshoek van het dak.
  • De oriëntatie van het dak.
  • De hoeveelheid schaduw die op het dak valt van obstakels rondom je woning.

Als je dak niet geschikt wordt verklaard zal de leverancier je afraden om zonnepanelen te plaatsen en wordt de procedure stopgezet. Is je dak wel geschikt en ga jij akkoord met de mogelijke opbrengst van je zonnepanelen, dan kan de montage beginnen.

Stap 5: de montage van de zonnepanelen

Het monteren van een standaard installatie zonnepanelen kan meestal binnen twee dagen worden afgerond en bestaat uit verschillende fases. Als de afgesproken datum is gearriveerd kun je het volgende verwachten.

  1. Allereerst wordt de draagstructuur voor de zonnepanelen geplaatst op je dak. Deze structuur bestaat uit een aluminium rails die met dakhaken direct aan het skelet van je dak bevestigd wordt. Heb je een plat dak, dan wordt er een constructie geplaatst waar de zonnepanelen met een perfecte oriëntatie en hellingsgraad op kunnen worden gemonteerd. Je kunt dan minder zonnepanelen per vierkante meter plaatsen. Deze constructie wordt ook voorzien van een ballast om de zonnepanelen op hun plek te houden bij hevige wind.
  2. Nadat de draagstructuur is bevestigd worden de zonnepanelen hierop vastgeschroefd. De panelen worden dan tegelijkertijd aan elkaar gekoppeld met de schakeling die jij gekozen hebt.
  3. De bekabeling van de zonnepanelen wordt daarna doorgetrokken. De draden van de zonnepanelen gaan naar de omvormer waar de gelijkstroom die de zonnepanelen opwekken omgezet wordt naar wisselstroom.
  4. Als de omvormer aan de ene kant is aangesloten op de zonnepanelen, dan wordt deze via de andere kant gekoppeld aan de meterkast. Hiervoor zal er één of meerdere groepen moeten worden aangelegd. Als je deze nog niet had krijg je ook een slimme meter waarop je exact kunt zien hoeveel stroom je gebruikt en hoeveel je opwekt.
  5. De installatie kan in werking genomen worden. De monteurs zullen een overdracht doen en je alles uitleggen wat je moet weten. Je kunt vervolgens de omvormer aanzetten en direct beginnen met het opwekken van je eigen stroom.

Stap 6: het afronden van het proces

De zonnepanelen zijn geïnstalleerd en doen hun werk goed. Nu is het proces bijna afgerond. Als je overal tevreden mee bent kun je het nog openstaande bedrag betalen. Ook kun je nu een recensie schrijven over de leverancier, om toekomstige eigenaren van zonnepanelen te helpen bij hun keuze. En uiteraard vergeet je ook niet om je aan te melden als ondernemer bij de belastingdienst. Je kunt dan alle belasting die je betaald hebt terugvragen en zo de kosten voor je zonnepanelen en de terugverdientijd verminderen.

Vergelijk offertes

Wil jij zonnepanelen laten installeren? Dan kun je de eerste stap zetten door gebruik te maken van onze offerte vergelijkingstool. Deze tool helpt je bij het aanvragen van offertes bij een aantal leveranciers van zonnepanelen tegelijkertijd. Deze kun je dan met elkaar vergelijken en zo een keuze maken over het bedrijf waarmee je in zee wilt gaan.


Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering