Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De aanschaf van zonnepanelen heeft aardig wat voeten in de aarde. De installatie gaat zeker 25 jaar lang mee en als je tijdens deze levensduur een maximaal rendement wilt genereren, dan kun je het beste goed de tijd nemen om deze aankoop te doen. Gebruik daarom het volgende stappenplan om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Stap 1: welke zonnepanelen heb je nodig?

Er zijn een groot aantal verschillende zonnepanelen op de markt en de eerste stap die je neemt is dan ook je in te lezen in de opties die je hebt. Je hoeft nu nog geen definitieve beslissingen te maken, maar je kunt de dialoog met de leveranciers veel gemakkelijker aan gaan als je weet waar het gesprek over gaat. Daarnaast kun je ook alvast enkele voorkeuren vormen waardoor de keuze voor de zonnepanelen gemakkelijker wordt. Zoek daarom zoveel mogelijk informatie op over zonnepanelen, de huidige ontwikkelingen op dat gebied en de mogelijkheden die je hebt. Hier hebben we alvast een klein rijtje gemaakt met de meest gangbare opties.

  • Hybride zonnepanelen: PVT- zonnepanelen en –zonnecollectoren kunnen naast elektriciteit opwekken ook je water verwarmen.
  • Fotovoltaïsche zonnepanelen: dit type zonnepanelen wekt alleen energie op. Er wordt onderscheid gemaakt tussen amorf-, polykristallijn- en monokristallijn zonnepanelen.
  • Speciale zonnepanelen: naast deze twee soorten dakpanelen zijn er ook zonnepanelen die op andere manieren elektriciteit kunnen leveren. Zo zijn er dakpannen met daarin zonnepanelen, er zijn zonnepanelen in glas, er zijn transparante zonnepanelen, er zijn flexibele zonnepanelen, er zijn mobiele zonnepanelen, er zijn zonnepanelen in gordijnen, zonnepanelen in kegelvorm en zonnepanelen voor op platte daken. De markt is constant in ontwikkeling en staat nooit stil. Zoek daarom altijd even naar de laatste uitvindingen en de nieuwste trends.

Stap 2: ga naar je gemeentehuis

Nu je een idee hebt van de mogelijkheden kun je een bezoekje brengen aan je gemeentehuis. Met hen kun je spreken over subsidies die mogelijk op regionaal niveau aanwezig zijn. Niet alle regio’s hebben subsidies voor zonnepanelen in het leven geroepen, maar er is altijd een kans dat dit bij jou wel zo is. Vraag dan direct of er ook een vergunning nodig is voor het laten plaatsen van zonnepanelen. In sommige gevallen is dit zo, bijvoorbeeld als je woning een monumentaal pand is of als deze deel uitmaakt van een beschermd stadsgezicht. Gaat het uiterlijk van je woning drastisch veranderen door de zonnepanelen, dan kan het ook zijn dat er een vergunning nodig is. In de meeste gevallen zal je je zonnepanelen vergunningsvrij kunnen plaatsen, maar het is wel verstandig om dit van tevoren even na te trekken.

Stap 3: wat is je budget?

Voordat je gaat proberen een leverancier aan te wijzen voor je zonnepanelen kun je je hierop voorbereiden door te bepalen hoeveel geld je wilt uitgeven. Dit doe je door een berekening te maken van de uitgaven, de financiële steun en de mogelijke opbrengst van de zonnepanelen. Zo kun je zien hoeveel geld je ter beschikking hebt zonder dat je in de financiële problemen komt. Eventueel kun je overwegen een energiebespaarlening af te sluiten om de zonnepanelen te financieren. Deze betaal je terug met een rentepercentage van rond de 1,5 procent. Ben je bekend met het volledige financiële plaatje, dan kun je bepalen wat je hierin kunt investeren.

Stap 4: een leverancier aanwijzen

Je bent bekend met de mogelijkheden, je weet wat je budget is en je weet welke financiële steun je kunt krijgen; dat betekent dat je op zoek kunt gaan naar een geschikte leverancier. Het onderstaande stappenplan kan je daarbij assisteren.

  1. Maak een shortlist van minimaal 3 leveranciers die je zonnepanelen kunnen aanleveren. Zorg dat je niet meer dan 6 leveranciers op je lijst zet.
  2. Vraag deze leveranciers om een kennismakingsgesprek.
  3. Plan alle gesprekken in en bespreek je situatie, budget en wensen.
  4. De leverancier zal je een voorstel doen en als je hiermee akkoord gaat vraag je of je dit voorstel kunt ontvangen in de vorm van een offerte.
  5. Verzamel alle offertes en leg ze naast elkaar.
  6. Voer een vergelijking uit van de verschillende voorstellen en kijk dan bijvoorbeeld ook naar de garantieregelingen, naar de keurmerken, naar de voorgestelde diensten en naar de prijs.
  7. Kies de leverancier uit die je de beste prijs/kwaliteit verhouding aan weet te bieden.
  8. Plaats je bestelling en plan de werkzaamheden in.

Stap 5: de plaatsing van de zonnepanelen

Nu is het tijd voor de leverancier om de zonnepanelen te installeren. Je kunt wat voorbereidend werk verrichten door er zorg voor te dragen dat alles vrij is en dat de monteurs direct kunnen beginnen. Ook is het geen slecht idee om de buren in te lichten van de werkzaamheden, zodat ze hier op de dag zelf niet door zullen worden verrast. De monteurs zullen dan zonnepanelen plaatsen op je dak, deze sluiten ze aan op een omvormer die van gelijkstroom wisselstroom maakt en het geheel wordt vervolgens aangesloten op je stoppenkast. De stoppenkast wordt verzegeld en de werkzaamheden zijn klaar. Dit neemt meestal niet meer dan 2 dagen in beslag. Nadat je zonnepanelen zijn geplaatst kun je direct beginnen met het opwekken van zonne-energie.

Stap 6: voordat de monteurs vertrekken

Het is altijd goed om voordat de monteurs bij je huis wegrijden, nog even een paar dingen met hen te bespreken en duidelijk te maken. Vraag altijd om een demonstratie van het systeem en naar mogelijke instructies wat betreft onderhoud. Als er nog dingen onduidelijk zijn over de garantieregeling, dan is dit ook het moment om dat bespreekbaar te maken. Als laatste vraag je nog even naar de financiële situatie en neem je de eindfactuur door. Op die manier weet je zeker dat alles duidelijk is voor je en welk bedrag je nog moet betalen om de transactie compleet te maken. Vervolgens kun je overwegen om een onderhoudscontract af te sluiten, maar dat kun je ook altijd later nog doen. Betaal de eindfactuur en de zonnepanelen zijn officieel van jou.

Stap 7: vraag de btw terug over de zonnepanelen

Er is geen echt grote subsidie voor het aanschaffen van zonnepanelen, maar de overheid probeert je op een andere manier te helpen bij het bekostigen van je aankoop. Nu je begint met het opwekken van energie ben je namelijk energieleverancier geworden. Je kunt je dan aanmelden als ondernemer bij de belastingdienst en alle btw terugvragen die je hebt betaald. Dat is dus over de zonnepanelen zelf en over de plaatsing ervan. Hierdoor krijg je 21 procent van het geld dat je hebt geïnvesteerd terug en dat is geen klein bedrag. Als de administratie omtrent deze regeling te ingewikkeld voor je is, dan kun je hier altijd iemand voor inhuren. Dit zal de uitgave meer dan waard zijn.

Vergelijk offertes

Wij kunnen je helpen bij het uitvoeren van de vierde stap van dit stappenplan. Daarom hebben we onze vergelijkingstool ontwikkeld en deze kun je gebruiken om meerdere leveranciers tegelijkertijd om een offerte te vragen. Dit scheelt je niet alleen geld, maar zal je ook helpen bij het aanwijzen van een vakkundige specialist en het vinden van de beste prijs voor jouw nieuwe zonnepanelen.

 

 


Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering