Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Steeds meer mensen besluiten zonnepanelen te gebruiken om hun eigen groene stroom op te wekken en geld te besparen op de energierekening. Maar niet iedereen heeft een geschikt dak voor zonnepanelen of wil het dak ontsieren met de standaard modellen die worden aangeboden. Als je reguliere zonnepanelen op je dak wilt plaatsen dan heb je een effen en dakoppervlak nodig dat groot genoeg is, zonder schaduw en deze staat in de ideale situatie richting het zuiden. Daarnaast zijn de zonnepanelen altijd zichtbaar op je woning en dat voor zeker 25 jaar lang. Is jouw situatie zo dat de standaard zonnepanelen geen optie zijn, dan bieden de volgende alternatieven voor jou mogelijk een uitkomst.

Standaard zonnepanelen die minder opvallen

Als je aan zonnepanelen denkt, dan denk je vast aan blauwe panelen met een zilveren rand en duidelijke cellen. Dit zijn de bekende polykristallijn zonnepanelen die al heel lang te koop zijn in die uitvoering. Maar tegenwoordig worden er ook zonnepanelen verkocht die volledig mat zwart zijn en die er dus aanzienlijk stijlvoller en moderner uit zien. Deze zijn op dit moment bijzonder in trek. Heb je rode dakpannen, dan zijn er rode zonnepanelen die minder opvallen. En wil je een echt strak en geïntegreerd systeem, dan zijn zonnepanelen die in het dak zijn gemonteerd mogelijk een optie voor je. Deze liggen niet op je dakpannen, maar bevinden zich op dezelfde hoogte als je dakoppervlak.

Zonnepanelen in dakpannen

Bij de volgende optie blijft het dak het oppervlak om te gebruiken. Als deze aan een nieuwe bedekking toe is, dan laat je je huidige dakpannen vervangen voor dakpannen met zonnepanelen erin verwerkt. De zonnepannen van Tesla, bijvoorbeeld, zijn nauwelijks van echte dakpannen te onderscheiden en geven je woning niet alleen een mooi nieuw dak, maar ook een dak dat energie opwekt. Als je voor deze opties kiest dan zijn ze zonnepanelen netjes in je dak verwerkt, maar is het nog steeds nodig dat je een geschikt dak hebt. Daarom zijn de volgende minder bekende zonnepanelen die we behandelen gericht op woningen waarbij het dak niet gebruikt kan worden.

Plug and play zonnepanelen

Als je niet van plan bent een grote hoeveelheid stroom op te wekken, maar, bijvoorbeeld, het stroomgebruik van je nieuw bubbelbad wilt compenseren of wat geld wilt besparen, dan zijn plug and play zonnepanelen een goede optie. Dit zijn zonnepanelen die je ergens neerzet en in je stopcontact doet. De stroom wordt automatisch aan het energienetwerk teruggeleverd of je gebruikt het. Plug and play zonnepanelen zijn een ideale oplossing als je bijvoorbeeld een klein plat dak hebt, een balkon of een stuk tuin in de zon. De installatie is ook gemakkelijk uit te breiden, mocht je dat willen. Er kunnen over het algemeen 3 zonnepanelen op een groep in de meterkast worden aangesloten.

Transparante en onzichtbare zonnepanelen

Er worden tegenwoordig ook zonnepanelen gemaakt die onzichtbaar zijn. Deze worden dan in woningen geplaatst, bijvoorbeeld in de gevel, in een lichtstraat of een serre. Vaak zijn ze in glas verwerkt en zie je er niets van. Daardoor zijn ze ideaal bijvoorbeeld in het dak van je carport of veranda. Vaak zijn ze zonwerend, wat betekent dat je aan zonwering dus niet meer hoeft te denken. Ze hebben ook een uitstekende isolatiewaarde, dus je wekt je eigen energie op én je bewaart de warmte beter in huis.

Flexibele zonnepanelen

De standaard zonnepanelen zijn gemaakt van een plaat die niet buigzaam is en die bepaalde afmetingen heeft. Dat heeft als gevolg dat niet alle oppervlakten optimaal kunnen worden benut. Heb je bijvoorbeeld een carport met een rond dak, een caravan die je van groene stroom wilt voorzien of wil je energie op je boot opwekken, dan kun je met een standaard zonnepaneel weinig. Flexibele zonnepanelen leveren dan een oplossing aan, want dit zijn zonnepanelen in een folie dat buigzaam is. Je rolt ze simpelweg uit op je dak, ongeacht wat de vorm ervan is. Dat betekent dat je ze eigenlijk overal passend kunt maken. Flexibele zonnepanelen zijn zelfs beloopbaar, wat handig is op je platte dak of op je boot.

Zonnecellen in tegels

Het is nog een vrij nieuwe oplossing, maar Sirius Solar en Energy Floors gewerkt bieden een energie tegel aan. Deze tegel bevat zonnecellen en wekt dus zonne-energie op, maar levert ook bewegingsenergie als je er overheen loopt. Er bestaan al zonne-fietspaden in Nederland en deze tegel vloeit voort uit dat concept. Ze bevatten ook een antislip laag en kunnen in de winter verwarmd worden, zodat ijs en sneeuw automatisch smelt.

Smartflower

Een laatste recente ontwikkeling die in de toekomst vast veel interesse zal aantrekken is de Smartflower. Dit is een mobiel en 5 meter hoog systeem die je in je tuin plaatst. De zonnepanelen hebben de vorm van bloembladen. Als ze helemaal als een waaier zijn uitgeklapt krijg je een ‘bloem’ van zonnepanelen met een oppervlakte van wel 18 vierkante meter. De jaaropbrengst van Smartflower in Nederland is gemiddeld 3200 kWh. Smartflower is mobiel, snel te installeren, je hebt geen vergunning nodig en het systeem klapt zichzelf in als de windkracht te hoog wordt. Het nadeel is op dit moment nog de prijs (ca. €14.000) en de lange terugverdientijd (18 jaar).

De markt staat nooit stil

Ben jij op zoek naar zonnepanelen die passen in jouw situatie, bij jouw smaak, bij jouw nieuwe bouwwerk of bij jouw bestaande infrastructuur? Dan zal je door een klein beetje onderzoek te doen al merken dat er erg veel mogelijkheden zijn. Hier vond je slechts een kleine selectie van de manieren waarop zonnepanelen in je woning kunnen worden verwerkt. Er is vast voor jou ook een oplossing op de markt die bij je past.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering