Installatie zonnepanelen aangeven
Wanneer je zonneplaatsen wilt gaan plaatsen of wellicht reeds geplaatst hebt, moet je daar wel aangifte van doen. Hiervoor gelden verschillende regels. Wanneer je aangifte gedaan hebt, kon je in het verleden extra steun ontvangen in de vorm van subsidie, maar dit is tegenwoordig niet meer het geval.
Verplichting van de Vlaamse overheid
Zonnepanelen aanmelden is verplicht in België. Alleen als de PV niet verbonden zijn met het net dan hoeft aanmelden niet. Mocht je de panelen aansluiten aan het net, ook al doe je dit tijdelijk, dan nog dien je dit aan te melden bij je netbeheerder.
Niet aanmelden?
Mocht je niet de behoefte hebben om de panelen aan te melden, dan staan daar boetes tegenover. Je kunt boetes ter hoogte van 150 tot wel 20.000 euro riskeren! De 20.000 geldt voor grote spelers in de markt.
Waarom aanmelden?
Je dient je installatie bij de netbeheerder aan te melden omwille van de veiligheid. De netbeheerder heeft, om ervoor te zorgen dat de veiligheid gewaarborgd is, informatie nodig over hoeveel en op welke plaatsen er bepaalde installaties aangesloten zijn. Om zo een veilig en betrouwbaar net te kunnen garanderen. Als je je installatie niet aanmeldt, kan dat tot gevolg hebben dat er, bij het doorgeven van de meterstand, dingen niet kloppen. In die zin dat het verwachte energieverbruik veel lager uit zal vallen dan van tevoren geschat is. Je gebruikt immers je zonnepanelen om zelf stroom op te wekken en betrekt de energie niet alleen meer via de reguliere stroomvoorziening. De kans bestaat zelfs dat je wordt afgesloten, indien je de installatie niet aangeeft. Er zijn mensen die huiverig zijn voor het doorgeven van een dergelijke installatie, want in plaats van dat je er subsidie voor ontvangt omdat je groen bezig bent en aan het milieu denkt, moet je zelfs een prosumententarief betalen. Dit houdt in dat je in plaats van het verkrijgen van een subsidie, extra moet bijbetalen wanneer je door middel van zonnepanelen stroom opwekt. Hier hebben de meeste mensen uiteraard geen oren naar en derhalve wordt er nog wel eens verzuimd de installatie door te geven.
Op de website van je eigen netbeheerder vind zie je exact hoe je de zonnepanelen moet aanmelden. Het duurt maximaal 2 maanden om jouw dossier te verwerken. Je ontvangt een brief of een e-mail als jouw dossier in orde is.
Benodigde documenten
Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen, of zelf plaatst, in België ben je dus verplicht om dit aan je netbeheerder te melden. Altijd. Je hebt hiervoor de volgende documenten nodig:
- PVZ-nummer. Dit is het unieke nummer van je zonnepanelen-installatie, dat je kunt aanvragen bij de VREG.
- AREI-keuringsverslag. Dit verslag moet aangevraagd worden voordat de zonnepanelen in gebruik worden genomen. Hierin staat minimaal de keuringsdatum; het piekvermogen van de zonnepanelen en de hoeveelheid panelen; het type en het serienummer van de omvormer(s) en of je er meer dan één hebt; het serienummer van de productiemeter en de zogenaamde MID-markering (deze geeft het ijken van de meter aan); het vermogen van de AC-kabels en de exacte meterstand op de keuringsdatum.
- Elektrisch eendraadschema. Dit geeft aan hoe de installatie van de meterkast en bekabeling in jouw huis eruitziet. Dit is een technische (teken)weergave ervan.
- Een attest van de fabrikant van de omvormer die je gebruikt. Hierin staan de specificaties van de omvormer aangegeven.
Netbeheerder en energieleverancier
De netbeheerder is niet dezelfde als de energieleverancier, hou daar rekening mee bij het doorgeven. Je kunt je eigen stroomleverancier zelf kiezen, maar dat is niet het geval bij de netbeheerder. Deze staat vast in bepaalde gebieden en is dus afhankelijk van de plaats waar je woont en dus je aansluiting zich bevindt.
Wie beheert het net?
Weet je niet wie je netbeheerder is? Dit kun je opzoeken met behulp van je postcode. In Vlaanderen heeft er in 2015 een fusie plaatsgevonden van een aantal netbeheerders. Momenteel gaat dit bedrijf onder de naam Eandis Assets door het leven. In het Brussels Gewest vind je Sibelga, in het Waals Gewest Infrax. Bij alle netbeheerders geldt dat je hen altijd moet contacteren wanneer je zonnepanelen wilt plaatsen of geplaatst hebt. Of je dit op voorhand of achteraf kunt doen, hangt er dus vanaf of de installatie een groter of kleiner vermogen heeft dan 10kW. Er zijn gevallen waarin de stroom- en gasleverancier niet dezelfde zijn, dus controleer even goed of je de juiste hebt, voordat je iets doorgeeft.
VREG
De Vlaamse Regulator van de Elektriciteit- en gasmarkt, kortweg de VREG, is een overheidsinstantie die de elektriciteits- en aardgasmarkt in het Vlaamse Gewest reguleert, controleert en bevordert. Als energiegebruiker kan je bij de VREG terecht voor al je vragen over stroom en gas.
GSC
Als je een zogenaamd groenstroomcertificaat (GSC) wilt krijgen, moet je eerst het volgende doen:
- Er moet een keuring van de installatie van de zonnepanelen plaatsvinden. De keuring moet gedaan worden door een erkend bedrijf, anders is deze niet rechtsgeldig.
- Als de installatie een vermogen heeft groter dan 10kW, dan moet deze aangemeld worden bij de VREG. De installatie moet dan ook voor 1 juni 2015 geplaatst zijn. Is je installatie kleiner of na deze datum geplaatst, dan hoef je deze niet aan te geven bij de VREG.
- Meld je installatie aan bij de netbeheerder.
Samengevat betekent dit het volgende:
Aanmelding VREG | Aanmelding netbeheerder | |
Plaatsing zonnepanelen voor 1 juni 2015 | Niet verplicht, maar wel makkelijk. | Verplicht. |
Plaatsing zonnepanelen na 1 juni 2015 | Niet mogelijk, dus ook niet verplicht. | Verplicht. |
Installaties met een vermogen groter dan 10kW | Vooraf aanmelden. | Vooraf aanmelden. |
Installaties met een vermogen kleiner dan 10 kW | Hoeven niet aangemeld te worden. | Hoeven niet aangemeld te worden. |