Wat is het? voor- en nadelen en wetgeving
De digitale meter is een moderne energiemeter en de vervanger van de terugdraaiende teller. Ondertussen hebben miljoenen gezinnen al een digitale meter in bezit. In het bezit van zonnepanelen of van plan er te leggen? Dan kom je ongetwijfeld nog in aanraking met de digitale meter. Een digitale meter wordt ook wel eens slimme meter genoemd, maar dit is niet helemaal hetzelfde.
Wat is die digitale meter juist? Hoe werkt het? Zijn er voordelen aan verbonden en kan je zo’n digitale meter ook weigeren? Je vindt alle informatie in de rest van het artikel.
Professionele zonnepanelen installateurs zijn ook op de hoogte van alle info rond de digitale meter. Om zeker niets over het hoofd te zien is het aangeraden er beroep op te doen. Via deze link vraag je makkelijk, snel en vrijblijvend offertes aan bij meerdere vakmannen uit je buurt.
Wat is de digitale meter?
De digitale meter is een energiemeter die je gebruikte energie in de woning digitaal meet. Deze digitale meter kan op meerdere plaatsen gelezen worden. Dit maakt het doorgeven en controleren van meterstanden makkelijker.
Deze nieuwe meter dient ter vervanging van traditionele analoge meters. Voordien hadden huishoudens vaak de kilowattuurmeter of een niet-slimme digitale meter.
Een digitale elektronische meter kan het verbruik van elektriciteit en de hoeveelheid opgewekte energie afzonderlijk meten en registreren. Zo bekom je een exacte berekening hoeveel een gezin produceert en verbruikt.
Wie bouwt, verbouwt of nieuwe zonnepanelen plaatst krijgt sowieso een digitale meter aangeboden.
Voordelen digitale meter
Er zijn enkele voordelen aan de digitale meter:
- Meteropname en opnamen van de meterstand kan automatisch en vanop afstand uitgevoerd worden.
- Je verkrijgt een duidelijk overzicht van de verbruiksgegevens.
- Een aparte budgetmeter behoort mogelijks tot het verleden. Een digitale meter mag nog gelinkt worden aan een budgetmeter, maar dit moet niet meer.
- De digitale meter monitort beter. Dit zorgt voor een efficiënter verbruik van elektriciteit, waardoor je bespaart op kosten.
- Meterstanden kunnen automatisch doorgegeven worden aan de netbeheerder. Toch weeral een moeite die je bespaard wordt.
- Je bespaart kosten doordat de aansluiting op afstand gebeurt.
- Het verbruik wordt exact gemeten, wat leidt tot een eerlijkere factuur en makkelijker vooraf betalen.
- Je krijgt een beter inzicht in je energieverbruik.
- Een snellere en makkelijke opsporing bij eventuele defecten.
Nadelen digitale meter
Zoals alles biedt een digitale meter helaas ook enkele nadelen:
- Een digitale meter is geen wondermiddel. De meter zelf kan niet tot een lager energieverbruik leiden, dat moet je zelf doen. Integendeel: het apparaat zelf verbruikt zelf energie. Wel is het een erg handig hulpmiddel.
- Je geeft een stukje privé-informatie aan je netbeheerder. Je digitale meter stuurt gegevens door naar de netbeheerder. Dit zorgt natuurlijk voor minder privacy. Je kan dit niet uitschakelen. Die informatie wordt ook voor andere commerciële doeleinde ingezet.
- Men kan geen gebruik meer maken van de terugdraaiende teller.
- Met de digitale meter kan je stroom vanop afstand afgesloten worden. Voor wie met betalingsproblemen kampt is dit een groot risico, aangezien de kans om zonder elektriciteit te vallen zo groter wordt.
- De digitale meter heeft wel eens last van storingen en heeft ook een beperkte levensduur.
- Personen die last hebben van elektrogevoeligheid kunnen hinder ervaren van de elektrische meter. Voor deze mensen wordt een oplossing voorzien door middel van een bekabelde meter.
Prijs digitale meter
Wat kost een digitale meter? In Nederland is een digitale meter gratis. De kosten van de plaatsing van de slimme meter worden door de netbeheerder gedekt.
Ook wie de digitale meter zelf aanvraagt hoeft niets te betalen.
Terugdraaiende meter vs digitale meter
De meningen over de verplichte digitale meter zijn verdeeld. Is de digitale meter een verbetering ten opzichte van de terugdraaiende teller of niet? Een vergelijking:
Terugdraaiende meter | Digitale meter | |
Aantal tellers | 1 | 2 |
Berekening netkosten | Salderingsregel: je ontvangt voor je geleverde stroom even veel als voor extra afgenomen elektriciteit. | Op basis van je werkelijke afname in het elekriciteitsnet. |
Verschil slimme en digitale meter
Een slimme en digitale meter worden wel eens door elkaar gebruikt, met elkaar gewisseld of als synoniem gebruikt. Wat is nu het verschil tussen een digitale meter en een slimme meter?
Het belangrijkste verschil tussen een slimme en digitale meter is dat een slimme meter je meterstanden automatisch naar de netbeheerder doorstuurt. Bij een digitale meter is dit niet mogelijk, dus dien je dit zelf nog te doen.
Wetgeving digitale meter Nederland
Alle huishoudens en bedrijven krijgen een slimme meter aangeboden. Moet je die meter aannemen, of mag die ook geweigerd worden?
In Nederland mag de slimme meter geweigerd worden. Er zijn wel enkele voorwaarden waaraan je woning moet voldoen:
- Je hebt een zonnepanelen installatie: Al zonnepanelen in bezit? Wanneer je oude meter aan vervanging toe is mag je zelf kiezen of je al dan niet een slimme meter wil installeren. Wie geen interesse in een slimme meter heeft krijgt een digitale meter. Die valt op afstand niet uit te lezen. Zo moet je zelf de meterstanden nog doorgeven.
Een klassieke teller is dus niet meer mogelijk. - Je bent van plan om op korte termijn zonnepanelen te plaatsen: van plan om zonnepanelen te plaatsen? Controleer zeker of je huidige meter nog kan terugdraaien. Indien dat het geval is kan je best je oude meter behouden, in afwachting van de salderingsregel.
Op die salderingsregel heb je sowieso nog recht tot 2025. Hierna wordt deze naar alle waarschijnlijkheid stelselmatig afgebouwd. Dan zou je nog recht hebben op een vergoeding voor het terug leveren van energie.
Zijn zonnepanelen met digitale meter rendabel?
Zeker, ook met een slimme of digitale energiemeter zijn zonnepanelen nog steeds de moeite waard. Je zal minder hebben aan overtollig opgewekte energie, maar investeren in een zonnepanelen installatie is nog steeds een goed idee.
Zo profiteer je nog steeds van lagere energiekosten, draag je bij aan een betere wereld door groene energie te gebruiken en stijgt je woning in waarde.
Digitale meter zelf aanvragen
Liever niet wachten tot de gemeente een digitale of slimme meter komt plaatsen? Je kan een digitale meter ook zelf aanvragen. Dit doe je via de netbeheerder.
Erkende vakmannen staan klaar om je te helpen met al je vragen, zorgen en benodigdheden rond de digitale meter. Via deze link vraag je makkelijk en vrijblijvend offertes aan.