De Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir wil de invoering van het nieuwe capaciteitstarief uitstellen. Dit vanwege de onrust van het verwijderen van de terugdraaiende teller voor de eigenaren van zonnepanelen.
De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) heeft afgelopen zomer de nieuwe tariefmethodologie aangekondigd. Vanaf 2022 wordt een capaciteitstarief ingevoerd, waardoor de veroorzakers van de stroompiekers dus meer gaan betalen. Dit kan heel interessant worden voor de eigenaars van zonnepanelen die de opgewekte stroom zelf willen gaan gebruiken.
Nog te vroeg
Minister Demir liet in oktober weten dat ze het nog te vroeg vond om na te denken over maatregelen voor het compenseren van de eigenaren, vanwege de invoering van het capaciteitstarief.
‘’Na alles wat we hebben meegemaakt met het arrest van het Grondwettelijke Hof over de zonnepanelen en de terugdraaiende teller denk ik niet dat we er klaar voor zijn. Ik vrees dat het voor bepaalde groepen te veel gaat worden. In mijn mailbox zitten 6.000 mails van mensen die terecht heel bezorgd zijn. De mensen hebben het gehad’’. Dit vertelde Demir in een interview met het Belgische Dagblad over de komst van de nieuwe distributienettarieven.
Beter stimuleren
Demir vertelde ook aan het dagblad dat het capaciteitstarief grondiger zou willen stimuleren door het VREG. Zo kan het effect voor de Vlamingen duidelijker gemaakt worden.
De minister vindt er meer duidelijkheid moet komen over de wisselwerking met de digitale meter en ook de uitrol ervan voor het invoeren van de capaciteitstarief. De VREG is de enige die bevoegd is om de nettarieven te bepalen.