Het Amerikaanse bedrijf Applied Materials is van plan een productielijn te gaan leveren waarmee dunne-film zonnepanelen met een rendement van 10% gemaakt kunnen worden. De productiekosten vallen hiermee volgens het bedrijf onder de $1 per watt, een mijlpaal die eerder door het eveneens Amerikaanse First Solar werd geclaimd voor ‘gewone’ zonnepanelen. Volgens directeur Mike Splinter is het bereiken van deze mijlpaal “erg belangrijk, voor zowel het bedrijf als de sector in zijn geheel.”
Het vorige kwartaal maakte Applied een verlies ten gevolge van de verslechterde economie en de daarbij horende vraaguitval. Zo heeft één van de klanten van Applied vorig jaar een order van meer dan 1 miljard dollar moeten terugschalen naar één van ‘slechts’ 250 miljoen. Het bedrijf boekte over het tweede kwartaal een verlies van $250 miljoen, vergeleken met een winst van $300 miljoen over dezelfde periode vorig jaar. Toch stort het bedrijf miljoenen in haar activiteiten op het gebied van zonne-energie, wat aangeeft dat men vertrouwen heeft in het aantrekken van de markt.
Afgelopen maand wist Applied zijn productiemachines af te zetten aan zijn vijfde klant. Het Duitse Sunfilm tekende voor een tweede-generatie materiaal, waarmee naast amorfe silica ook microkristallijne silica op een dunne film afgezet wordt. Hierdoor is de opbrengst van de betreffende zonnecel tot maarliefst 30% hoger dan de vorige modellen. De eerste generatie productiemachines is in staat dunne-film zonnecellen met een opbrengst van 6 tot 7% te leveren. Deze nieuwe technologie haalt 9%. De 10% wordt in 2010 verwacht, waarmee Applied een zeer sterk concurrerende productielijn in de markt zet.
Machines van Applied hebben in totaal voor zo’n 200 megawattpiek aan dunne-film zonnepanelen geproduceerd. Het bedrijf verwacht tegen het eind van het jaar nog eens drie klanten te mogen verwelkomen.