Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Kostprijs zonnepanelen per WattpiekKostprijs zonnepanelen per Wattpiek? Iedereen is het er vandaag de dag ongetwijfeld wel over eens dat een systeem met zonnepanelen plaatsen op het dak van je woning enkele zeer interessante voordelen met zich meebrengt. Wellicht is dat meteen ook de reden waarom je op deze pagina terecht bent gekomen. Toch is het niet meer dan normaal dat je ondanks de vele lovende berichten een goed beeld wenst te krijgen van het rendement die zonnepanelen kunnen behalen en de terugverdientijd die daardoor gerealiseerd kan worden. Wij geven je op deze pagina alvast een goed beeld van de gemiddelde kostprijs per wattpiek waar je bij zonnepanelen rekening mee dient te houden.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Hoeveel kosten zonnepanelen?

Vooraleer we in detail ingaan op de kostprijs die bij zonnepanelen per wattpiek in rekening wordt gebracht kan het geen kwaad om eerst even te bekijken hoeveel een systeem met zonnepanelen precies kost. Veel mensen houden er niet meteen rekening mee, maar het prijskaartje die voor een installatie met zonnepanelen in rekening wordt gebracht is sterk afhankelijk van niet alleen het type paneel waar gebruik van wordt gemaakt, daarnaast is het ook aan te raden om stil te blijven staan bij de hoeveelheid panelen die nodig zijn om het totale energieverbruik van je gezin op te vangen. In ieder geval kan je voor een systeem met zonnepanelen rekening houden met onderstaande gemiddelde kosten:

Huishouden Hoeveel panelen Gemiddelde kostprijs
1 persoon 11 panelen Tussen 4.900 & 5.400 euro
2 personen 16 panelen Tussen 7.300 & 7.900 euro
4 personen 22 panelen Tussen 9.750 & 10.450 euro
6 personen 26 panelen Tussen 11.550 & 12.550 euro

Prijsverschil bij zonnepanelen

Bovenstaande zegt het eigenlijk reeds een beetje, vooraleer er voor te kiezen om bepaalde zonnepanelen aan te kopen en te laten plaatsen doe je er altijd goed aan om eerst even in detail te bekijken welke zaken nu precies de prijs van zonnepanelen beïnvloeden. Dit zijn er behoorlijk wat. Denk bijvoorbeeld niet alleen aan het type zonnepaneel, maar ook aan het merk, de capaciteit, de kwaliteit van de omvormer en ga zo maar door. Al deze verschillende zaken kunnen er reeds voor zorgen dat er onderling sprake is van een niet onaanzienlijk prijsverschil en er is nog meer!

Vooraleer een investering te doen in zonnepanelen wordt het namelijk ook altijd aangeraden om de prijzen bij verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Het is namelijk perfect mogelijk dat aanbieder A een veel hogere marge hanteert dan aanbieder B waardoor je te maken krijgt met een aanzienlijk hogere factuur dan nodig. Door een vergelijking tussen de verschillende aanbieders uit te voeren kan je dan ook veelal een besparing realiseren die kan oplopen tot zomaar even 40 procent op de arbeidskosten. Dat is toch mooi meegenomen!

Zonnepanelen prijzen per wattpiek

De kostprijs die per wattpiek in rekening wordt gebracht bij een systeem met zonnepanelen is sterk afhankelijk van het aantal zonnepanelen waar een systeem uit bestaat. Om een goed beeld te krijgen van hoeveel de prijs per wattpiek bij zonnepanelen precies bedraagt hebben we even alle gangbare mogelijkheden in onderstaande tabel voor jou op een rijtje gezet:

 

Aantal zonnepanelen Wattpiek Prijs per Wattpiek
1 250 Wp 2,28 euro per Wattpiek
3 750 Wp 2,28 euro per Wattpiek
6 1500 Wp 2,15 euro per Wattpiek
12 3000 Wp 2,08 euro per Wattpiek
15 4000 Wp 1,99 euro per Wattpiek
20 5000 Wp 1,85 euro per Wattpiek
24 6000 Wp 1,84 euro per Wattpiek
28 7000 Wp 1,74 euro per Wattpiek

Op basis van bovenstaande informatie mag het duidelijk zijn dat de kostprijs per Wattpiek omgekeerd evenredig is met het aantal zonnepanelen waaruit een systeem bestaat. Met andere woorden, hoe meer zonnepanelen, des te lager de kostprijs per Wattpiek komt te liggen. Het spreekt evenwel voor zich dat lang niet alle gezinnen nood zullen hebben aan een systeem bestaande uit 20 tot 28 zonnepanelen. Deze afweging zal je dan ook altijd voor jezelf moeten maken.

Impact op de terugverdientijd van zonnepanelen

Verschillende factoren oefenen een directe invloed uit op de terugverdientijd waar je bij zonnepanelen rekening mee dient te houden. Ook de prijs per Wattpiek is hier uiteraard een niet onbelangrijk onderdeel van. Er is echter meer. Wat bijvoorbeeld te denken van de capaciteit van de zonnepanelen en met name de kwaliteit van de omvormer? Gemiddeld beschikken zonnepanelen over een levensduur is gelegen tussen de 20 en 25 jaar. Veel mensen staan er evenwel niet bij stil dat dit niet geldt voor de omvormer die in het systeem is terug te vinden. Een standaard omvormer beschikt dan ook over een gemiddelde levensduur van zo’n 10 jaar. Dit wil zeggen dat je per systeem met zonnepanelen tussen de 1 en 3 keer een nieuwe omvormer aan zal moeten kopen. Ook het al dan niet regelmatig laten reinigen van de zonnepanelen brengt extra kosten met zich mee die de terugverdientijd van een systeem met zonnepanelen aanzienlijk kan beïnvloeden.

Evalueer de opbrengst van je zonnepanelen goed!

Vooraleer de keuze te maken om bepaalde zonnepanelen aan te kopen doe je er altijd goed aan om even een grondige vergelijking uit te voeren. Deze vergelijking kan er niet alleen voor zorgen dat je, je systeem met zonnepanelen kan aankopen tegen de best mogelijke prijs, daarnaast wordt door het uitvoeren van zo’n vergelijking ook nog eens duidelijk op welke opbrengst je bij de zonnepanelen van je keuze precies kan rekenen. Veel mensen staan er immers niet bij stil, maar de opbrengst die gerealiseerd kan worden is sterk afhankelijk van met name het type zonnepaneel, maar ook van het merk. A-merken van zonnepanelen mogen dan wel gemiddeld een flink stuk duurder zijn, er staat wel een aantrekkelijker rendement tegenover.

Te veel zonnepanelen plaatsen is niet interessant

Omdat de prijs per wattpiek daalt naargelang het aantal zonnepanelen waaruit een systeem bestaat stijgt kan het idee al snel gaan spelen om meer zonnepanelen te laten plaatsen dan je eigenlijk echt nodig hebt. Dat is echter niet zo interessant als je op het eerste zicht denkt, in tegendeel. Op deze manier wordt de kostprijs van je investering namelijk aanzienlijk verhoogd terwijl je energieverbruik op jaarbasis uiteraard niet explosief zal stijgen. Het resultaat is dan ook dat je heel veel energie aan het stroomnet terug zal leveren waar je eigenlijk helemaal niets aan hebt. Soms is een lagere prijs per Wattpiek dan ook helemaal niet het interessantst.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering