Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wat zijn de beste zonnepanelen merken?Wat zijn de beste zonnepanelen merken? Zonnepanelen vormen een productgroep waar nogal wat verschil onderling in zit. We keken voor jou naar de beste merken op het gebied van zonnepanelen. Daarnaast hebben we wat informatie voor je verzameld over zaken waar je naar moet kijken wanneer je zonnepanelen gaat aanschaffen.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

De prijs van zonnepanelen bij benadering

We vroegen voor meerdere merken en types zonnepanelen de prijzen op bij leveranciers. We kregen de volgende offertes toegestuurd:

Wat voor type zonnepanelen ga je aanschaffen Wat is de opbrengst in Wp uitgedrukt Zonlicht of daglicht Wat is de prijs per 10 panelen inclusief een omvormer
Zonnepanelen van polykristallijn silicium Tot 275 Wp Zonlicht Tussen 5250 en 6100 euro
Zonnepanelen van monokristallijn silicium Tot 400 Wp Zonlicht en daglicht Tussen 6250 en 7150 euro
Zonnepanelen met een dubbelzijdige werking Tot 600 Wp Zonlicht, daglicht en geen verlies van vermogen bij warmte Tussen 8000 en 10000 euro

Zonnepanelen van polykristallijn silicium

Dit is eigenlijk de tweede generatie zonnepanelen die momenteel in de handel is. Het is de opvolger van de zonnepanelen die met glas en chemicaliën worden gemaakt. Deze zonnepanelen hebben een relatief lage opbrengst waardoor ze eigenlijk niet meer zo heel geschikt zijn voor de Nederlandse markt. Ze worden nog wel verkocht als een low budget zonnepanelen oplossing. Doordat jouw installatie niet het vermogen levert wat jouw huishouden nodig heeft zal je echter energie moeten blijven afnemen van je energiebedrijf naast de zonnepanelen. Let daarom op de merken van de panelen maar ook op het uiterlijk van het paneel zelf. Een blauw gewolkte kleur geeft aan dat je met polykristallijn silicium te maken hebt. Wanneer je een merk uit de top ranking met een verouderde uitvoering in handen hebt, doe je er verstandig aan om verder te kijken.

Zonnepanelen van monokristallijn silicium

Dit materiaal is de derde generatie zonnepanelen. Deze panelen bestaan uit silicium wat verhit wordt waarna het gecontroleerd weer af kan koelen. Daardoor krijg je een naadloos oppervlak wat ervoor zorgt dat de panelen een strak zwart uiterlijk hebben. De panelen leveren voldoende energie voor jouw huishouden en in de meeste gevallen houd je wat energie over die je weer terug kan leveren aan het energiebedrijf. Deze panelen worden eveneens door de leidende merken op de markt geproduceerd. Ze worden in grote getalen verkocht en geproduceerd en zijn de beste keuze wanneer je voor een nette prijs een goed werkende installatie op je dak wil hebben.

Zonnepanelen die dubbelzijdig werken

De zonnepanelen zoals we ze eerder kenden hebben allemaal een groot nadeel. De panelen hebben bij een hogere temperatuur een plotselinge terugval in de opbrengst, terwijl je juist zou verwachten dat ze dan een hogere opbrengst hebben omdat een hoge temperatuur vaak samen gaat met veel zon. Deze panelen hebben een andere onderkant waardoor ze niet oververhit kunnen geraken. Bij warmte wordt er meer energie opgewekt waardoor ze een hoger vermogen hebben. Deze panelen zijn de nieuwste generatie die er momenteel te krijgen is. Ze worden gemaakt in Aziatische landen en dat is dan ook gelijk de reden waarom het juist deze merken zijn die zo hoog scoren op de lijst van de beste zonnepanelen.

Betalen voor research

De prijs van de zonnepanelen die we benoemden is bijzonder hoog. Dat is heel verwonderlijk wanneer je bedenkt dat er juist zoveel mogelijk van goedkopere productie processen gebruik wordt gemaakt. Feit is dat je bij deze zonnepanelen behoorlijk wat betaalt voor de research die er is gedaan om de panelen te produceren. Dit research behoort tot de opstartkosten. Naar mate de zonnepanelen in grotere getalen worden geproduceerd zullen deze kosten ‘terugverdiend’ zijn. Het is dan ook wachten tot de panelen in prijs zullen dalen. Op het moment dat de panelen zodanig in prijs gezakt zijn dat ze voor de Europese markt aantrekkelijk zijn geworden om te worden gekocht is er waarschijnlijk alweer een nieuwe generatie met nog efficiëntere zonnepanelen in opmars.

De top van merken

De lijst met merken die beter dan gemiddeld presteren bestaat uit Duitse en Aziatische producten. De volgende merken springen er qua prijs en kwaliteitsverhouding echt bovenuit:

  • AEG uit Duitsland
  • Conergy uit Duitsland
  • Solar Frontier uit Japan
  • Renesola uit China
  • NSP uit Taiwan en
  • Boviet uit Vietnam.

Het merk LG komt nog niet met overtuiging in de lijst voor. De reden hiervan is dat men weliswaar met behoorlijk wat research bezig is, maar dat de prijs nog onredelijk hoog is. Op het moment dat deze panelen in een groter getal zullen worden geproduceerd zal dit merk waarschijnlijk hoog gaan scoren in de ranglijst.

Eerst prijzen opvragen

Voordat je zonnepanelen gaat kopen is het advies om eerst de prijzen op te vragen. Dat doe je met de onderstaande button. Je ontvangt gelijk meerdere offertes om met elkaar te vergelijken. Dat zal je een voordeel opleveren wat behoorlijk kan oplopen tot wel 20 procent.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering