Zonnepanelen LG vs Panasonic? Het eerste zonnepaneel werd ooit door Sanyo op de markt gebracht. Inmiddels is er een hoop veranderd. LG en Panasonic, twee marktleiders, brengen ieder hun eigen zonnepanelen op de markt. Het zijn deze panelen die in ons land het meest verkocht worden. We vergeleken ze met elkaar en vroegen een aantal prijzen op.
De prijzen van zonnepanelen
We vroegen bij een aantal leveranciers van zonnepanelen offertes op. Men stuurde ons de volgende prijsopgaven toe:
Wat voor Wp zonnepanelen schaf je aan | Wat zit er bij de prijs in | Wat is de prijs per installatie |
Tot 330 Wp zonnepanelen | 10 zonnepanelen en een omvormer | Tussen 7000 en 7500 euro |
Tot 370 Wp zonnepanelen | 10 zonnepanelen met een omvormer | Tussen 7200 en 8000 euro |
Het vermogen van de zonnepanelen
Het vermogen van de zonnepanelen wordt weergegeven in een aantal Wp. Dit staat voor de Watt piek. De watt piek is het maximale aantal watt wat kan worden doorgegeven aan jouw installatie. Het spreekt voor zich dat een installatie met een hogere Wp meer energie zal opleveren.
- LG: de krachtpatser. Wanneer je kijkt naar het vermogen van de zonnepanelen is LG de krachtpatser wanneer het aankomt op deze vergelijking. Een zonnepaneel van LG kan een Wp tot wel 370 behalen. Dit is een mogelijkheid waarop men het patent heeft genomen; Panasonic kan dit dus niet. De reden waarom de panelen van LG dit kunnen heet NeON R back contact techniek. De zonnecellen zijn langs de achterkant met elkaar verbonden. Er gaat geen ruimte aan de voorkant verloren en daardoor is er een veel hoger rendement mogelijk. Je betaalt dus mogelijk wat meer voor de zonnepanelen van LG maar dat komt doordat er een heel andere wereld van techniek achter schuilgaat.
- Panasonic: meer basic. Panasonic is het merk wat het onderspit delft wanneer het gaat om de vergelijking in het aantal Wp. De panelen van Panasonic beschikken over een geavanceerde techniek maar aangezien men niet het patent heeft op de back contact techniek zal dit doorgaans blijven steken op 330 Wp. Dit is een mooie opbrengst maar net wat lager dan bij de panelen van LG. Je betaalt voor de panelen wat minder maar het rendement is dan ook net wat lager.
Werken aan beide kanten
Zonnepanelen worden steeds vaker voor andere doeleinden dan alleen een plaatsing op het dak ingezet. Leveranciers van zonnepanelen spelen hierop in. Bij LG en Panasonic heeft men zo de eigen manier om een optimaal rendement te behalen.
- Panasonic Hit. Panasonic heeft de zonnepanelen voorzien van de Hit techniek. Dit is een systeem wat ervoor zorgt dat de panelen niet alleen aan de bovenkant stroom kunnen opwekken maar ook aan de onderkant. Wanneer ze dus worden ingezet als bijvoorbeeld een luifel kan er met de zon van boven en het daglicht van onder stroom worden opgewekt. Deze panelen hebben een streepje voor op de panelen van de concurrent die alleen vanaf de bovenkant stroom kunnen De Hit techniek zit in nagenoeg alle panasonic panelen toegepast; je herkent ze aan het aantal Wp. Dit kan oplopen tot 330 Wp.
- LG NeON2. LG heeft de zonnepanelen eveneens voorzien van de techniek waarmee ook aan de achterkant stroom kan worden opgewekt. Wat dat betreft blijven de twee concurrenten behoorlijk in elkaars buurt zitten. De panelen van LG NeON2 hebben echter een hogere Wp, wat aangeeft dat de panelen meer mogelijkheden hebben dan de panelen van Panasonic. Daar waar Panasonic het vooral moet hebben van deze back techniek is het voor LG maar een onderdeel van het succes van de panelen. De panelen van LG behalen een Wp van 340.
Het strakke uiterlijk van de panelen
Op het gebied van uitvoering zit er een wezenlijk verschil tussen de panelen van Panasonic en LG. We hebben deze verschillen voor je toegelicht.
- Panasonic: een uniformele uitstraling. Dit is de uitstraling die Panasonic aan de zonnepanelen wil meegeven. Uniformeel. Daartoe heeft men dan ook de zonnepanelen voorzien van een diepzwarte kleur. Echter, de lijnen van het zonnepaneel zijn zichtbaar. Het gaat om zilveren lijnen. Daarom krijg je geen totaal zwart effect maar nog altijd het effect wat je van zonnepanelen mag verwachten. Je ziet door de lijnen blokjes lopen op de panelen. De panelen zijn mooi strak maar wie nog strakker wil kan beter kijken bij LG.
Deze panelen hebben een sterkte tot 330 Wp. - LG: de kracht van helemaal zwart. LG heeft de zonnepanelen helemaal een zwarte uitstraling gegeven. Niet alleen het silicium materiaal is zwart maar ook de materialen die voor de belijning zijn gebruikt. Het zorgt ervoor dat je een zwart strak geheel op je dak kan aanleggen waarin je geen lijnen meer ziet lopen. Deze panelen hebben de strakste uitstraling en daardoor zijn ze ook zo geliefd. Doordat alle verbindingen achterlangs lopen hebben deze panelen een sterkte tot 340 Wp.
Efficiënte modules
De beide concurrenten LG en Panasonic doen alles om elkaar de loef af te steken. De laatste stap die we willen vergelijken is de techniek over het algemeen.
- LG: efficiënte modules. LG heeft ervoor gezorgd dat men de concurrentie steeds een paar stappen voorblijft. Dit noemt men de efficiënte modules. Het gaat hier om het algemeen vermogen van hun zonnepanelen om energie te genereren. Testen hebben uitgewezen dat de zonnepanelen van LG dankzij deze efficiënte modules tot 370 Wp energie kunnen genereren. Dat is een wereld van verschil vergeleken met de concurrentie.
- Panasonic: winst te behalen. Op het gebied van het totale functioneren is er bij Panasonic nog behoorlijk wat winst te behalen. Met een Wp van 330 maximaal blijft men wat achter bij LG. De techniek staat niet stil en het wachten is dan ook op de volgende stap bij deze mede-marktleider.
Vergelijken voor je koopt
Ga je zonnepanelen halen dan is het goed om eerst prijzen te vergelijken. Dat doe je met de onderstaande button. Je ontvangt gelijk meerdere offertes om te vergelijken. Dat kan je doen op de volgende punten:
- Vergelijk alleen volledige offertes. Dat wil zeggen dat het bedrag gespecificeerd moet zijn. De prijs moet bestaan uit arbeidsloon, materiaal en materieel wat is ingezet.
- Prijzen moeten inclusief de BTW zijn. Om voor een heldere prijsopbouw te zorgen moeten de prijzen op de offerte inclusief de BTW worden weergegeven.