Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Op het moment dat je van plan bent om duurzame aanpassingen aan te voeren aan je woning is de kans zeer groot dat je daarvoor (onder meer) in de richting kijkt van zonnepanelen. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat zonnepanelen in de praktijk lang niet altijd even duurzaam zijn, in tegendeel. Veel mensen maken op dit vlak dan ook een grote fout. Zomaar zonder er goed over na te denken zonnepanelen op je dak plaatsen is nooit een goed idee. Wil je er absoluut zeker van kunnen zijn dat je de meest optimale duurzaamheid weet te realiseren voor jouw installatie met zonnepanelen? In dat geval is het altijd een goed idee om rekening te houden met de tips zoals aangegeven op deze pagina.

Tip 1: Denk goed na over het aantal zonnepanelen

In eerste instantie is het belangrijk om goed na te denken over het aantal zonnepanelen welke je graag wil plaatsen op je dak. In principe wordt er steeds vooropgesteld dat de zonnepanelen moeten kunnen voldoen in 90 tot 100 procent van het gerealiseerde energieverbruik. Waarom niet meer? Omdat het terugleveren van stroom aan het stroomnet je tegenwoordig zo goed als niets meer oplevert. Daar waar het vroeger dus nog interessant was om extra zonnepanelen te voorzien op je dak geldt dat tegenwoordig dus absoluut niet meer, in tegendeel.

Bovenstaande neemt echter niet weg dat je er bij de keuze van het aantal zonnepanelen steeds goed aan doet om al even verder te kijken richting de toekomst. Ben je bijvoorbeeld van plan om binnenkort een elektrische auto te kopen? In dat geval kan het wel degelijk interessant zijn om een aantal zonnepanelen extra te voorzien. Het spreekt namelijk voor zich dat ’tanken’ met groene energie welke afkomstig is van je zonnepanelen altijd op financieel vlak bijzonder interessant te noemen is.

Tip 2: Welk type zonnepaneel is voor jou het interessantst?

Voordat je over gaat tot het aanschaffen van een bepaald type zonnepaneel is het altijd van belang om er rekening mee te houden dat er op de markt heel wat verschillende mogelijkheden zijn terug te vinden. We maken op dit vlak een onderscheid tussen:

  • Polykristallijne zonnepanelen;

  • Monokristallijne zonnepanelen;

  • Dunne film zonnepanelen;

In het merendeel van de gevallen kiezen mensen al snel voor zonnepanelen die beschikken over de laagste kostprijs. Dat lijkt op het eerste zicht een logische keuze, maar wanneer er rekening wordt gehouden met de duurzaamheid is dat absoluut niet de beste keuze. Neem nu bijvoorbeeld dunne film zonnepanelen. Deze zonnepanelen staan er om bekend over een uitstekende kostprijs te beschikken, maar daar tegenover staat wel dat ze over een aanzienlijk lagere efficiëntie beschikken. Het mag dan ook duidelijk zijn, op het ogenblik dat je van plan bent om te investeren in zonnepanelen is het altijd van belang om verder te kijken dan enkel en alleen het prijskaartje dat er aan verbonden is.

Tip 3: Hou rekening met de manier van schakelen

Wil jij ook graag bij jouw woning kunnen genieten van de voordelen die zonnepanelen met zich meebrengen? In dat geval is het ook altijd van belang om er rekening mee te houden dat een systeem met zonnepanelen op verschillende manieren kan worden geïnstalleerd, namelijk:

  • In serie schakelen;

  • Parallel schakelen;

Voor welke van beide mogelijkheden je uiteindelijk moet kiezen is altijd afhankelijk van de eventuele aanwezigheid van schaduw die (gedeeltelijk) op de zonnepanelen valt. Kies je voor een systeem die serie geschakeld is en valt er schaduw op één zonnepaneel? In dat geval zal het rendement van de volledige installatie negatief worden beïnvloed. Dit is uiteraard niet meteen de bedoeling. Is er dus met andere woorden sprake van een bepaalde hoeveelheid aan schaduwval? In dat geval is het altijd interessanter om te kiezen voor een systeem welke parallel is geschakeld. Elk zonnepaneel beschikt in dit geval immers over diens eigen micro-omvormer. Hierdoor weet elk zonnepaneel los van de rest diens eigen opbrengst te realiseren.

Tip 4: De terugverdientijd van de zonnepanelen

Wil je er zeker van zijn dat jouw zonnepanelen optimaal weten te scoren op vlak van duurzaamheid? In dat geval is het altijd belangrijk om bij een aantal extra factoren stil te blijven staan. Het spreekt voor zich dat een zo kort mogelijke terugverdientijd steeds het meest gunstig is, maar dat is enkel en alleen het geval wanneer deze in verhouding staat met de kwaliteit evenals de opbrengst en de geschatte levensduur van het systeem. De terugverdientijd is altijd afhankelijk van de kostprijs waar de zonnepanelen over beschikken evenals de hoeveelheid aan stroom die ze leveren. In principe kan er gemiddeld gezien rekening worden gehouden met een terugverdientijd welke is gelegen tussen de 5 en 8 jaar. Let op! Bij het berekenen van de terugverdientijd van zonnepanelen is het altijd van belang om er rekening mee te houden dat omvormers ten minste één keer in de vijftien jaren dienen te worden vervangen. Ook dit kan de duurzaamheid van je systeem uiteraard beïnvloeden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering