Alles wat je moet weten over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen in de winterZonnepanelen in de winter kopen? Zonnepanelen werken op (zon)licht. Je kunt zich dan ook deze vraag stellen of je investering in de winter wel rendabel is. Zonnepanelen werken immers op licht en wekken ook op minder zonnige en zelfs bewolkte dagen stroom op. De hoogste opbrengst van zonnepanelen ligt traditiegetrouw tussen maart en oktober. In deze periode van het jaar zijn de meeste uren daglicht beschikbaar. De straling van de zon in de wintermaanden is lager maar toch leveren je zonnepanelen dan nog steeds rendement op.

*Tip:

Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan.

Sneeuw op zonnepanelen

In de winter is alles wat minder. Biobrandstoffen kunnen bevriezen en indirect zorgen voor vastlopende motoren of wat dacht je van stukken ijs die van de bladen van windmolens los komen en schade kunnen veroorzaken. Ook je zonnepanelen hebben ‘last’ van de wintermaanden. Uiteraard is er het gebrek aan licht, maar ook sneeuw en een laag ijs kunnen de opbrengst van je zonnepanelen verminderen. Dunne laagjes sneeuw worden door de zonnepanelen zelf weggesmolten. Is koning winter echter nadrukkelijk aanwezig in de vorm van een dik pak sneeuw in combinatie met zeer lage temperaturen dan kan dat als gevolg hebben dat je zonnepanelen niet of nauwelijks nog energie vasthouden. Hierdoor krijg je te maken met een tijdelijke terugval in de opbrengst van energie. Het is daarnaast wél zo dat een zonnepaneel bij lage temperaturen eigenlijk een bijzonder hoge mate van rendement heeft. De omliggende sneeuw geeft reflectie en zorgt op deze manier toch nog voor wat extra licht.

Wat kun je doen voor een optimaal rendement in de winter?

Een belangrijk punt is de hellingshoek van je zonnepanelen. De ideale omstandigheden betreffen 45 graden en minstens 40 graden. Door deze hellingshoek schuift de sneeuw, als de vorsttemperatuur niet al te laag is, vanzelf van de panelen af. Door een verbeterde hellingshoek kun je ook rekenen op een hoger rendement. De zon staat immers in de wintermaanden een stuk lager en als je panelen beter gericht zijn kun je hier alleen maar voordeel mee behalen. Als de zonnepanelen bevroren zijn dan kun je beter wachten tot de vorstperiode weer voorbij is en ga vooral niet aan de slag met chemische antivries middelen en probeer ook niet om het ijs van de zonnepanelen te verwijderen; je zou immers onnodige schade aan kunnen brengen.

Je zonnepanelen in top-conditie tijdens de winter

Jaarlijks hebben je zonnepanelen het in de wintermaanden harder te verduren dan in de zomer. Om je zonnepanelen zo goed mogelijk door deze periode van het jaar heen te helpen kun je je voordeel doen met deze tips:

  • Sneeuw laten liggen. Uiteraard is een besneeuwd dak mooi voor een winterse foto, maar voor de werking van je zonnepanelen is het iets minder mooi. Dunne laagjes sneeuw smelten doorgaans zelf weg. Bij meer langdurige sneeuwval die bovendien blijft liggen loop je de kans dat je zonnepanelen minder tot geen elektriciteit op zullen wekken. Aangezien dit niet de bedoeling is dien je voor zichzelf uit te maken of het al dan niet verstandig is om de sneeuw te verwijderen. Houdt er altijd rekening mee dat een besneeuwd dak glad is en dat je de zonnepanelen schade toe kunt brengen door ijverig met een bezem of sneeuwschuiver aan de slag te gaan. Schoonspuiten met water heeft in de winter geen zin, de kans op bevriezing is immers groot en zout beschadigd de zonnepanelen. Als je toch besluit om het dak op te gaan wees dan in ieder geval voorzichtig.
  • Pas eventueel de hellingshoek aan. Sommige zonnepanelen hebben een verstelbare hellingshoek wat uiterst handig kan zijn bij zware sneeuwval. Zorg dat het zonnepaneel op 40 graden, of meer, wordt ingesteld en je ziet de sneeuwlaag vanzelf van het paneel glijden. Uiteraard is het wel zo dat bij stevige vorsttemperaturen de sneeuw vast kan vriezen aan het zonnepaneel en dan maakt de mate van de hellingshoek weinig verschil. Indien je je zonnepanelen kunt verstellen dan is dat in de winter bijzonder handig. De zon staat dan immers een stuk lager en je zonnepanelen staan dan ten opzichte van de zon een stuk beter gericht. De opbrengst van de zonnepanelen kan dan hoger uitvallen en je rendement is beter. Het aantal uren daglicht blijft van belang om elektriciteit op te wekken. Mocht je je zonnepanelen in de wintermaanden hebben versteld zet ze dan in het voorjaar terug op de ‘normale’ stand anders heb je kans dat door de hellingsgraad het rendement daalt.
  • Kou is niet erg. Iedere winter heeft periodes waarin het kouder is dan anders. Deze periodes kunnen je zonnepanelen geen schade berokkenen. Een aantal koudere dagen is helemaal niet zo erg. Zonnepanelen renderen immers op daglicht en niet op de temperatuur. Koud en zonnig is voor veel panelen een ideale omstandigheid.
  • Kijk je zonnepanelen na. Gedurende het jaar doen zich soms uitzonderlijke hagelbuien met felle windstoten voor. Daarom is het handig om na zo’n bui je zonnepanelen even na te kijken. Je kunt van af de grond zien of er misschien iets is verschoven of wellicht is beschadigd. Voor een optimaal rendement is het goed om, ook kleine problemen in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen en te (laten) repareren.
  • In de wintermaanden zijn de dagen nu eenmaal korter dan in de zomer. Maar toch is er voldoende daglicht voor een zekere energieopbrengst. Zo kan een zonnepaneel installatie van 5 kW in de zomer op een topdag zo’n 30 kWh ofwel 8 Euro aan elektriciteit opleveren. Dezelfde installatie brengt op een winterdag gemiddeld 3 Euro op. Betreft het een zonnige dag dan ligt dit bedrag als vanzelfsprekend hoger. Je zonnepanelen renderen dus ook in de winter.

Houd rekening met de weersomstandigheden

Voor een zo hoog mogelijk rendement van je zonnepanelen is het verstandig dat deze een juiste hellingshoek hebben. Door met je installateur te overleggen kun je op deze manier ook in de wintermaanden energie opwekken en besparen op je elektriciteitsrekening van het energiebedrijf. Verschillende installateurs van zonnepanelen bieden zogenaamde servicepakketten aan waarbij ook onder meer winteronderhoud is inbegrepen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Wij scoren een 9!

Blog

Biedt de opkomst van elektrische auto’s een nieuwe kans voor installateurs?

maart 27, 2024

De opkomst van elektrische auto’s is niet te stoppen. Met de wetenschap

Zonnepanelen werden door maar liefst 150.000 vlamingen geplaatst

februari 13, 2024

In dit artikel hebben we het over het opmerkelijke feit dat maar

Is het rendabel om zonnepanelen te nemen in 2024?

januari 15, 2024

Heb je je ooit afgevraagd of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering